Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българската аграрна камара: Не е фалшива новина намерението за продажба на държавна земя

Общество

Българската аграрна камара: Не е фалшива новина намерението за продажба на държавна земя

Българската аграрна камара: Не е фалшива новина намерението за продажба на държавна земя - Tribune.bg
Снимка:

Българската аграрна камара изрази несъгласие със заявеното намерение на финансовия министър Асен Василев за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд.

„Държавата трябва да пази своята земеделска земя. Единстено, когато се налага да се обещетяват граждани, може да служи за поименни компенсационни бонове", обясни пред БНР Светлана Боянова, изпълнителен директор на Аграрната камара.

Това не е фалшива новина, заяви тя.

Плугчиева за Асен Василев: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

„Не е заложено като приход в Бюджет 2024, но е в приходната част за 2025 г. - в частта "Други“, намира се на страница 13 в Програмния бюджет на Министерството на земеделието и храните. Проверено е и е видяно в документацията, качена на сайта на Народното събрание. Самият факт, че се прави по този непрозрачен начин идва да покаже, че нещо не е както трябва".

Когато Мирослав Найденов беше земеделски министър, отново темата излезе на дневен ред, но той беше спрян бързо.

„Проблемът е в това, че има законова възможност да се проведат търгове за продажба. Дали е целесъобразна, етична и морална е друг въпрос. Едва ли в момента има такава крещяща нужда за бюджета, че да се прибягва до продажба на земеделска земя. Мотивът, че няма достатъчно пари за 2024 -та не издържа, защото той го е казал като намерение за 2025 -та. Явно целите са съвсем други. Той трябва да каже какви са".

Епицентър: Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, за да закърпи бюджета си

Държавният поземлен фонд в момента е от 2 милиона и 200 хиляди декара, посочи Боянова. От него годишно в хазната влизат 90 милиона от наеми и ренти.

"600 хиляди не са много пригодни за земеделска дейност. Важно е да не се дава възможност за субективно определяне на земите, които да бъдат предлагани на такива търгове за продажба. При продажба може да се промени предназначението на земите.

Това е държавна поземлена собственост, не е на Асен Василев и това не може да бъде само негово решение. Държавата е един актив, който не може да бъде в разпореждането само на един човек. Радвам се на реакцита на Министерството на земеделието. Ако те не бяха реагирали с такова становище, нямаше и да разберем, че става въпрос за такова намерение.

Това е един пример как не трябва да се прави политика. Надявам се след като тези намерения бяха разкрити, това да бъде възпиращо".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети