Български учени измислиха нов метод за чистота на бирата
Молекулярно-биологичният метод за микробиологичната чистота на пивото няма аналог в Европа
Иновативен метод за изследване и контрол на микроорганизмите в бирата са разработили български учени от Центъра по биология на храните със съдействието на Съюза на пивоварите, съобщиха от Българската стопанска камара.
Молекулярно-биологичният метод за микробиологичната чистота на пивото няма аналог в Европа и се основава на добилата популярност полимеразна верижна реакция в реално време - qPCR.
Разработената оригинална процедура за количествено измерване на бактериалната ДНК в бирата е по-точна, по-бърза и по-прецизна от класическите методи за тестване на микроорганизмите в пивото.
Предходните ДНК изследвания на метагенома на българската бира на ЦБХ са идентифицирали 140 вида микроорганизми в пивото, включително млечнокисели бактерии. Обичайно те са чувствителни към антибактериалните свойства и въздействие на хмела, както и нормално не се размножават при ниски температури.
Д-р Сергей Иванов, ръководител на ЦБХ и водещ екипа, разработил новия метод, коментира, че става все по-модерно, особено при занаятчийските бири, да се появяват пива с по-силно изразен кисел ароматно-вкусов профил. За целта се използват млечнокисели бактерии, които формират такъв вкус. Напоследък все повече с контролирано добавяне в пивото на млечнокисела закваска се разработват пробиотични бири, които са полезни за микрофлората на стомаха.
Но дори и това да е целта, микробиологичният контрол в пивопроизводството следва да е още по-стриктен. По принцип млечнокиселите бактерии са нежелани и затова за съдържанието им в бирата се следи постоянно, което изисква трудоемка лабораторна работа.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/balgarski-ucheni-izmisliha-nov-metod-za-chistota-na-birata/
Коментари (0)
Добави коментар