Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Български учени създадоха тестове срещу хранителни инфекции

Общество

Български учени създадоха тестове срещу хранителни инфекции

Снимка:

Избягвайте царевицата на плажа, месните храни и млечните продукти крият риск

Български микробиолози разработиха ново поколение тестове, които по-бързо ще откриват вредните бактерии в храните. Целта е да се намалят хранителните инфекции.  С помощта на няколко елемента учените откриват бактерията в рамките на няколко часа, а не както е при стандартните тестове, при които са нужни няколко дни, съобщава bTV.

„Ние трябва максимално бързо да разберем кой е причинителят на тази инфекция, за да може лекарят да предприеме адекватни мерки за овладяване на инфекцията! От изолирането на генетичния материал до получаването на резултата ни трябват 5-6 часа”, категорична е гл. ас. д-р Мая Захариева от Институт по микробиология към БАН.

„Горещините, когато не е добре съхраняваната храна е добра хранителна среда за развитие на бактерии, които причиняват тези хранителни разстройства”, обяснява д-р Хрипсиме Каспарян.

„На плажа е хубаво хората да не ядат царевица, да не купуват и други неща, които се разлагат, защото от топлината се получаят тези стомашно-чревни заболявания“, разказва спасителят Петър Русев.

Експертите съветват също да избягваме екзотичните храни през лятото. Вместо тях да наблягаме на плодове и зеленчуци, но да ги измиваме задължително добре.

Симптомите на най-честите инфекции през лятото на морето са повръщане, висока температура и разстройство.

„Трябва да внимаваме с месните храни – каймите и приготвени от тях храни! И разбира се, млечните продукти и сладоледите, ако не са надлежно съхранявани!”, съветва проф. Христо Найденски от Институт по микробиология към БАН.

Новите бързите тестове ще трябва да минат процедура по валидиране.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още