Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Български учени създадоха UV лампа, която убива коронавирус

Общество

Български учени създадоха UV лампа, която убива коронавирус

Български учени създадоха UV лампа, която убива коронавирус - Tribune.bg
Снимка:

Освен за лечение на COVID-19, лампата може да помогне и при сезонните грипове

Учени от Велико Търново изобретиха ултравиолетова лампа, която убива микроби и вируси още в носоглътката на човек. Те са твърдо убедени, че разработката им може да се окаже едно от най-сериозните оръжия срещу COVID-19. Разбира се, за тази цел тя трябва да  получи патент и да стане достъпна за всички, съобщава БНТ.

По думите на Петко Ганчев лампата може да помогне в лечението на COVID-19 още първите дни, преди вирусът да е минал през носоглътката към белите дробове. Може да се използва и за профилактика. Идеята е заразата, предаваемостта да намалее с коефициент до 0,1, казва той.

Съществена роля в случая играе ултравиолетовата светлина, за която е доказано, че унищожава всички микроби в организма. Учените отбелязват, че лампата може да помогне в лечението както на възрастни, така и на деца. Освен за лечение на коронавирус, лампата може да помогне и при сезонните грипове.

Учените заявяват още, че вече имат предложение от Шанхайския университет за масово производство. Китайците дори искали да правят по 1 млн. на месец с цел да намалее паниката сред хората. Документите за изобретението вече са подадени в патентното ведомство. Предстои да преминат одобрение на втори етап.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети