Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българските авиокомпании няма да получат помощи заради коронакризата

Общество

Българските авиокомпании няма да получат помощи заради коронакризата

Снимка:

Българските авиокомпании за пътнически превози няма да получат държавна помощ, въпреки че актуализираният бюджет предвижда целеви 60 милиона лева. За това сигнализира председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков пред БНР. По думите му критериите за получаване на държавна помощ са променени между първо и второ четене по начин, по който от тях могат да се възползват едва няколко авиокомпании.

Загубите са за милиони евро, които се понасят основно от компаниите за пътнически превози - доскоро 17 на пазара, но вече две от тях са върнали лицензите си, защото не могат да се справят“, обясни Тодор Иванджиков.

Проблемът идва от изненадваща промяна в критериите, според която релевантна за загубите е 2019 година, когато реално пандемията от Covid-19 не съществуваше.“, допълни той.

С тези нови критерии повечето компании фактически остават без помощи“, каза Иванджиков и предупреди, че пренареждането на пазара е в полза на нискотарифните международни превозвачи, което обаче е в ущърб и на България, и на българските авиокомпании, и на хазната, тъй като чуждите фирми не плащат данъци у нас.

В понеделник имаме среща с авиокомпаниите. Ще поискаме да поговорим с юристите какви вратички могат да се отворят в закона“, заяви Иванджиков.

Първоначалното становище на юристите е, че има законова форма, в която все пак помощите да бъдат достъпни, но въпросът остава отворен“, допълни Иванджиков и уточни, че става дума единствено за пътническите превози, а не за бизнес пътуванията и карго полетите.  


Топ новини

виж още

Актуална тема