Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българските евродепутати: Пакетът „Мобилност“ няма да бъде приет в мандата на този ЕП

Общество

Българските евродепутати: Пакетът „Мобилност“ няма да бъде приет в мандата на този ЕП

Българските евродепутати: Пакетът Мобилност няма да бъде приет в мандата на този ЕП - Tribune.bg
Снимка:

Днес в пленарната зала надделя не диалогът и консенсусът, а силовият подход, казват те

Днес Европейският парламент (ЕП) гласува на първо четене пакета „Мобилност“. Българските евродепутати заявиха в своя обща позиция, че законодателният процес по пакет "Мобилност" няма да бъде завършен в мандата на този ЕП.

Предстоят преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС - т.нар. "триалог". Те не биха могли да приключат с финално споразумение преди последното заседание на ЕП, което е само след 10 дни и което трябва да одобри всяко финално решение. Това означава, че съдбата на този пакет ще бъде в ръцете на следващия Парламент, който ще има различен състав и нови докладчици. Ходът на преговорите ще зависи от неговата политическа воля, казват евродепутатите ни.

Ето и пълния текст на позицията им:

Във връзка с днешното гласуване на пакет "Мобилност" в ЕП ние, долуподписаните членове на Европейския парламент от България, заявяваме:

Благодарение на всички положени досега усилия в рамките на всички парламентарни групи, в които са представени български евродепутати, за забавяне на хода на досието в Европейския парламент, законодателният процес по пакет "Мобилност" няма да бъде завършен в мандата на този Парламент.

За съжаление, днес в пленарната зала надделя не диалогът и консенсусът, а силовият подход, който дълбоко раздели ЕП по тази тема. Това противоречи на принципите на работата на Парламента, който винаги се стреми към компромиси, за да постигане устойчиво и приемливо за всички европейско законодателство. Самият факт, че почти половината депутати гласуваха отново за отлагане на вота, показва дълбочината на разделението и че компромис всъщност не е постигнат. Това беше гласът на разума в търсене на диалог, но той отново не беше достатъчен. Стигна се до фактическо разделение между страните от центъра и географската периферия.

Отново подчертаваме, че депутатите, които настоявахме за отлагане, сме ЗА това нашите шофьори да имат достойно заплащане и достойни условия на труд и почивка. Противоречието възниква от това, че зад социалната защита се налагат откровено протекционистки текстове, които отсичат достъпа до пазара на транспортния бранш от държавите, които са географски отдалечени. Ние не бойкотираме законодателството по този въпрос, а сме на мнение, че постигнатото до момента не представлява компромис и не отчита задоволително интересите и аргументите на всички страни.

Обръщаме специално внимание, че пакетът "Мобилност" няма да бъде приет в рамките на мандата на настоящия Парламент. Предстоят преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС - т.нар. "триалог". Те не биха могли да приключат с финално споразумение преди последното заседание на ЕП, което е само след 10 дни и което трябва да одобри всяко финално решение. Това означава, че съдбата на този пакет ще бъде в ръцете на следващия Парламент, който ще има различен състав и нови докладчици. Ходът на преговорите ще зависи от неговата политическа воля.

С оглед на предстоящите преговори между институциите, призоваваме българското правителство да проведе много активна дипломатическа работа в Съвета в защита на българската позиция и българските национални интереси. Днешното гласуване за пореден път показа, че за успешното отстояване на позиции и интереси в ЕС са необходими усилия на всички нива за намиране на съюзници, които да ни помагат в защитата на нашите каузи.

Не на последно място, в процеса на разглеждане, дебати и гласуване на досието в ЕП бяха допуснати редица процедурни нарушения и прецеденти. Резултатът от гласуването доведе и до приемането на редица противоречиви текстове по същество в преговорната позиция на ЕП. Това дава на България възможност в перспектива да оспори крайния законодателен акт пред Съда на ЕС. Тази възможност може да бъде използвана от българската страна в предстоящите преговори.

Асим АДЕМОВ
Неджми АЛИ
Ангел ДЖАМБАЗКИ
Филиз ХЮСМЕНОВА
Андрей КОВАЧЕВ
Петър КУРУМБАШЕВ
Илхан КЮЧЮК
Ева МАЙДЕЛ
Светослав МАЛИНОВ
Искра МИХАЙЛОВА
Момчил НЕКОВ
Андрей НОВАКОВ
Георги ПИРИНСКИ
Емил РАДЕВ
Сергей СТАНИШЕВ
Владимир УРУЧЕВ


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати