Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българските граждани в Германия ще могат да напускат страната с изтекли лични документи до края на 2020 г.

Общество

Българските граждани в Германия ще могат да напускат страната с изтекли лични документи до края на 2020 г.

Българските граждани в Германия ще могат да напускат страната с изтекли лични документи до края на 2020 г. - Tribune.bg
Снимка:

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с консулските ни служби в Германия

До края на годината Германия ще разрешава на чужденци, чиито паспорти и лични карти са с изтекъл срок на валидност, да напуснат територията на страната, когато държавата, която е издала документа, е обявила, че удължава срока на валидност.

За това бяхме уведомени от Министерството на външните работи на Германия след отправено запитване от посолството ни в Берлин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Във връзка с кризата от коронавируса през пролетта Германия обяви, че приема предложението да признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната на път за родината. Този срок изтича на 31 декември 2020 г., като след тази дата български граждани с изтекли лични документи няма да могат да пресичат германската държавна граница.

Припомняме, че в началото на октомври във връзка с условията на пандемията от коронавирус Германия обяви, че удължава еднократно срока за използване на изтекли лични документи на чужденци, включително български граждани, на територията на страната до края на 2020 г. и за административни цели (продължаване срока на пребиваване). Еднократното удължаване на срока цели най-вече да се предотвратят проблеми с престоя и пребиваването на чуждите граждани, които вече се намират на територията на Федералната република.

Информираме, че и трите български консулски служби в Германия – към посолството ни в Берлин, както и в генералните ни консулства във Франкфурт и в Мюнхен приемат документи за подновяване на изтекли български лични карти и задгранични паспорти.

На българските граждани, които възнамеряват до 31 декември 2020 г. да напуснат Германия с изтекли лични документи със самолет, препоръчваме предварително да се осведомяват за политиката по този въпрос на съответната авиокомпания, защото е възможно да не бъдат качени на борда.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с консулските ни служби в Германия на следните телефони и имейли:

Посолство на Република България в Берлин:

 

+49 30 201 09 22

 

Embassy.Berlin@mfa.bg

 

Генерално консулство на Република България във Франкфурт:

 

+49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10

 

consulate.frankfurt@mfa.bg

 

Генералното консулство на Република България в Мюнхен:

 

+49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, +49 172 888 10 56

 

Consulate.Munchen@mfa.bg;                                                                                                                                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети