Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българските лекари имат готовност за реакции срещу коронавируса, опасност има

Общество

Българските лекари имат готовност за реакции срещу коронавируса, опасност има

Снимка:

Новият коронавирус ще се самоограничи, смята виросолог

„Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството. Имаме някаква степен на готовност и за по-бърза диагностика, и за реакция. Абсолютна защита няма, можем да намалим риска, което правим“, заяви пред bTV Ангел Кунчев по повод новия коронавирус, тръгнал от Китай.

Епидемията от новия коронавирус ще се самоограничи, така както се е случвало и с други епидемии. Това пък смята вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев. Той е на мнение, че това ще се случи съвсем скоро и затова няма причина да се всява паника.

„Когато се заразят 10 души, при един-двама се проявява клинично заболяването, а другите са носители на вируса. Практически се ваксинират и нищо не им се случва. Тази бройка ще се разраства, докато заболяването започне да се свива, ще се самоограничи и всичко ще приключи“, обясни Кълвачев.

По думите му този вирус трябва да се изучава, за да се научим как да се предпазваме. Според него няма съмнение, че той е прескочил междувидовата бариера – тоест заразяването е дошло от животни.

„Това се случва многократно с най-различни вируси. Лошото в този случай е, че вирусът се приспособява да се предава от човек на човек. Нека да видим колко интензивна и дълга е тази верига. Ако се разрасне, което не вярвам да стане, тогава нещата стават сериозни“, обясни още вирусологът.

Добре е да се поддържа добра лична хигиена, да се избягват контакти с потенциално заразени, да се носят маски и да се мият ръцете с дезинфектант, посъветва проф. д-р Златко Кълвачев. По думите му тези прости неща имат голямо значение за това да не се заразяваме с вируси.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив