Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българските моряци от „Царевна“ се прибраха благополучно

Общество

Българските моряци от „Царевна“ се прибраха благополучно

Българските моряци от Царевна се прибраха благополучно - Tribune.bg
Снимка:

Благодаря на руската страна, че ни изведе от там, заяви един от пристигналите моряци

Българските моряци от кораба „Царевна“ вече да на родна земя и бяха посрещнати от семействата си. На летището във Варна отидоха и премиерът Кирил Петков с външния министър Теодора Генчовска.

Добрата новина за цяла България е, че моряците са тук“, заяви Петков и благодари на Министерството на външните работи и всички институции, които са участвали във евакуацията им. Сега обаче фокусът бил върху следващия кораб.

Теодора Генчовска се изнанада от информацията, че българските институции не са помогнали при спасяването на моряците. По думите ѝ координацията в България била много тясна. „Изцяло организирана операция от правителството на България“, заяви Генчовска.

Българските моряци обаче не пожелаха да застанат до представителите на правителството и премиера. Според Петков имало два опита за коридор за извеждане на моряците, а като се говори за комуникация, една от дамите, която говорила по новините, лично говорила със съпруга си през неговия телефон.

Всички опции били отворени, незавасимо кой държал „превес“ над пристанището, обяви още Петков.

Генчовска допълни, че от кораба „Рожен“ има евакуирани 6 човека и помоли медиите да не разпространяват дезинформация. Тя допълни, че комуникация с ДНР не е имало. Петков допълни, че моряците са слезнали сами от кораба, а след това комуникацията е ставала с помощта на службите. 

Моряците от ствоя страна допълниха, че милиция на ДНР и руските военни са ги ескортирали, а от кораба са слезнали сами. „Благодаря на руската страна, че ни изведе от там. Лично искам да им благодаря. Взехме нещата в свои ръце в един момент и трябваше да направим крачката“, заяви един от моряците на въпрос за твърденията на съпругите, че от българска страна не е имало реакция. 

„Военни ни изведоха, те ни посрещнаха от кораба, приеха ни много добре. Не знам какви са били. Предполагам, че са били от Донецк“, заяви друг от моряците.

От разпитаните евакуирани наши съграждани никой не благодари на Кирил Петков или правителството. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети моряци, България
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати