Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българският еврокомисар при папа Франциск във Ватикана

Общество

Българският еврокомисар при папа Франциск във Ватикана

Българският еврокомисар при папа Франциск във Ватикана - Tribune.bg
Снимка:

Мария Неделчева-Габриел подари на папата портрет на дядо Добри

По покана на Светия Престол на Ватикана, българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Неделчева-Габриел беше приета днес от папа Франциск на специалната церемония „бачиамано“. Тя разговаря с него по въпроси, свързани с новите технологии и отстояването на общочовешките ценности.

Комисарят благодари на Светия Отец за силния му глас в защита на младите хора, на християнските ценности и поставянето на човека в центъра на всички действия, както и за отвореността му към новите технологии.

„В работата си се водя от принципа новите технологии да позволяват да утвърждаваме нашите човешки ценности и принципи, да ни помагат за по-голям достъп до култура и образование“, сподели с папата Мария Габриел.

Тя му поднесе символичен подарък – снимка на творбата на един от победителите в конкурса за компютърна рисунка „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“, който организира за българските ученици по повод 3 март. Творбата изобразява дядо Добри – възрастният човек, посветил се изцяло на духовния свят и православната вяра, който се превърна за българите в синоним на добродетел.

Авторът е Виктория Дрънкарева – ученичка от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново.

„Смятам, че новите технологии трябва да ни служат за борба със социалното изключване и бедността, да ни позволяват да бъдем близо до нашите изконни човешки ценности, да позволяват на младите да изразяват своята креативност. Радвам се, че днес има млади хора, които осъзнават колко е важно да съхраним човечността и добротата“, сподели българският еврокомисар с папа Франциск, който остана впечатлен от силата на посланието на подаръка.

Мария Габриел сподели още, че образованието и културата са тези, които в днешния цифров свят могат да помогнат в борбата и с предизвикателства като фалшивите новини, а така също и да насърчат отстояването на етични принципи в развитието на изкуствения интелект.

Папа Франциск също поднесе подарък на българския еврокомисар – медал с герба за 6-ата година от папството му, на обратната страна на който е изписано, че никой не е по-важен от мира и всичко може да бъде загубено с война.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати