Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАН: Кирил и Методий не са стъпвали в Русия

Общество

БАН: Кирил и Методий не са стъпвали в Русия

БАН: Кирил и Методий не са стъпвали в Русия - Tribune.bg
Снимка:

Изложбата на Руския културно-информационен център в София подменя историческите факти

Българската академия на науките изразява своето недоумение от подмяната на историческите и езиковите факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската. Това се посочва в позиция на БАН по повод изложбата на Руския културно-информационен център в София за 24 май.

На нея братята св. св. Кирил и Методий са представени като „реформатори на славянската азбука”, „създатели на църковнославянския език” и „първи разпространители на грамотността и просветата в Русия”.

„Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от ХVII в., а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи. Особено странно звучи и твърдението, че светите братя са “реформатори на славянската азбука”, когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон!“, посочват от БАН.

Учените от Академията дават и конкретни примери.

„Достатъчно е да се спомене името и делото на световноизвестния руски учен акад. Дмитрий Лихачов, който определя България като „люлката на славянската култура“, като страната, дала „на източните славяни висшия слой на езика“. Световноизвестната руска палеославистка Раля Михайловна Цейтлин, автор на фундаменталния труд „Лексика древнеболгарских рукописей Х – ХІ в.“, последователно в изследванията си признава българския характер на Кирило-Методиевия език. Списъкът на учени, които споделят тази обективна научна истина, може да бъде многократно удължен. Напомняме и факта, че през 1985 г. по инициатива на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни български и съветски учени, която завършва с официален протокол, в чието заключение се казва:

1.       „Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.

2.       Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.

3.       Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици.“

„На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа“, категорично си от БАН.


Коментари (1)

кесо Аз съм шокиран. Значи Кирил и Методий не са били на инаугурациите на таварищ Путин. Много са изпуснали значи. Поне да отидат на парада на победата на 24 юни. А за руската азбука да не берат грижа, тя била изобретена от таварищ Ленин след революцията от 1917-та година. А ако не вервате питайте по-старото поколение руснаци учили до към 70-80 години на ХХ в. в руските училища и те ще ви светнат по въпроса.
28.05.2020 13:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати