Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАН подкрепи правителството в решение му за Северна Македония

Общество

БАН подкрепи правителството в решение му за Северна Македония

Снимка:

Българската академия на науките подкрепи правителството за неговото решение България да не приема предлаганата рамка за преговори между ЕС и Северна Македония.

Българската академия на науките, вярна на своите традиции да се грижи „за изучаването на българските земи и природа, българския бит, език книжнина, българската история…“, следи с изострено внимание развитието на отношенията между София и Скопие, заявяват в позиция от ръководството на Академията.

БАН намира за ползотворни усилията на българското правителство за приобщаване на Република Северна Македония към ценностите на Европейския съюз и подкрепя позицията му до Европейската комисия, че не приема предложената към момента преговорна рамка за Р. С. Македония и проекта на декларация към нея. Във връзка с това заявява, че неотклонно ще отстоява с научни средства историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, вкл. българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители, отбелязват от БАН.

И допълват: "Академията ще продължи с изследванията по темата „Македония“ и популяризиране на резултатите, независимо от политическите влияния и стремежи на определени кръгове в Р. С. Македония за преиначаване на миналото."  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още