Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАН: Препоръчително е здравите над 16-18 години да се имунизират

Общество

БАН: Препоръчително е здравите над 16-18 години да се имунизират

БАН: Препоръчително е здравите над 16-18 години да се имунизират - Tribune.bg
Снимка:

Препоръчително е всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента, които са над 16 - 18 годишна възраст, да се имунизират. Това посочват в свое становище относно предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19 учените от БАН.

Задължително е хората да се консултират с личния си лекар, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в т.н. "кратка характеристика", или нейния "паспорт", съветват от БАН.

В становището се посочва, че това предполага бързото организиране на широка мас-медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес.

От БАН казват, че при липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината.

„Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания. Една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 - 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията. За съжаление данните, които имаме досега, показват, че колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане”, пише още в становището.


 

Автор

Коментари (1)

Питане: И кои персони стоят зад това становище на "БАН"?
БАН каза, нещо като народът каза.
21.12.2020 17:44 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети