Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Банов: Ако сега медиците са на преден план, след това нашият сектор ще бъде там

Общество

Банов: Ако сега медиците са на преден план, след това нашият сектор ще бъде там

Снимка:

Три минимални работни заплати за артистите в свободния сектор

Министрите на културата на страните от Европейския съюз проведоха видеоконферентна среща вчера,  на която бяха обсъдени мерките, които ще предприемат държавите-членки във връзка с подкрепа на културата и творчеството в ситуация на Covid-19. В нея се включи и българският еврокомисар Мария Габриел.

„Всички се информирахме взаимно помежду си какво извършваме на национално ниво, а Комисията, в лицето на комисар Габриел, ни информира какво се върши на ниво ЕК, така че да имаме една пълна информираност помежду си, за да можем, в крайна сметка, да извършим еднакви действия и най-важното – еднопосочни“, заяви Министърът на културата Боил Банов пред БНР.

„Всички сме едно цяло в Европа, но в културата и изкуството е особено истинско. Ние сме взаимосвързани. Да опазим културата е генерална цел“, допълни той.

По думите му средствата би трябвало да са много близки. Те не могат да бъдат еднакви, но много близки.

„Освен това много ясно разграничихме два етапа. Единият е това „премостване“ – навсякъде, знаете, ситуацията е тежка с извънредни положения - където да се преборим категорично за оцеляването първо на творците, физическото. Вторият етап е веднага след приключването на извънредните положения, което всички очакваме да се случи в рамките на месец – сериозна и отговорна работа по възстановяване творческите търсения и стремежи, и най-важното – възстановяването на контакта със зрителя, с публиката“, категоричен е Банов.

Министър Банов изтъкна, че е предложил да се проведат още 3 подобни срещи до края на май и похвали българските мерки:

„Докладвахме това, което ние сме направили. То е абсолютно адекватно, конкретно, категорично, ясно. В много държави има много добри намерения, но все още като намерения, а при нас нещата са доста конкретни“.

По думите на министъра възможностите да се подпомага сектора у нас са в две посоки - едната е свързана с държавните и общинските културни институти, а другата – работа с независимия сектор.

Относно държавните и общинските културни институти, Банов нарече „ключово“ решението на правителството да се подсигурят трудовите възнаграждения и осигуровките на всички работещи в сферата на сценичните изкуства, музеите и галериите за периода на извънредното положение и до 6 месеца след него.

„Това е изключително важно решение, защото ще даде нужното, необходимото спокойствие и увереност на нашите колеги, че ще може заедно да излезем от тази криза. Ако сега медиците са на преден план, след това в много голяма степен нашият сектор ще бъде на преден план, защото тогава ще говорим за повдигане на духа, за създаване на позитивни емоции и нагласа за продължаване на успешно съществуване на българския народ“, категоричен е министърът на културата.

Той уточни, че засега средствата са осигурени до 13 септември „като това, ако се наложи, ще се и продължи“.

След отпадането на мерките някои институти ще заработят на пълни обороти и там отново ще могат да работят по методиката, по която са реализирали доходи досега.

„Гъвкаво ще бъде според всеки институт. Където има нужда от помощ, ще се помага дългосрочно, спокойно, за да се подготвят нещата до връщането на максималния брой зрители и публикува в салоните. Там, където пък нещата тръгнат по-отрано, ще се възстанови в рамките на модела, който и досега практикуваме, за да им се дадат повече възможности“, заяви още Банов.

Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина, подчерта министърът.

"Извънредно положение затова е извънредно, защото ни поставя в необикновени и неочаквани ситуации. Ние, като правителство, излизаме от тях по същия извънреден и логичен обаче начин", посочи тоъ.

В независимия сектор положението е по-деликатно, допълни той. Проведени са три срещи с представители, а резултатите Банов ще представи пред премиера.

„Общо взето оформи се единодушно становището, подкрепено от сектора, за три минимални работни заплати на хората в свободния сектор - за периода два месеца на извънредното положение, плюс още един месец след това, плюс осигуровките, за да може те да бъдат премостени, подкрепени в тази трудна ситуация. Вероятно тези минимални работни заплати няма да им решат всичките проблеми, но със  сигурност ще е едно сериозно рамо в рамките някаква устойчивост и най-вече да имат усещането, че не са изоставени, че са важни за държавата. Много държа всички, които прибегнат до тази помощ, да нямат усещането за някаква социална помощ. Това не е социална помощ! Това е ясно изразеното желание на държавата да ги подкрепи“, категоричен е Банов.

Министърът допълни, че творците могат да изберат между трите заплати и мярката от 1500 лева безлихвен кредит на месец, които могат да се връщат 10 години.

Министърът заяви, че се прави всичко възможно за привличането на пари във фонд "Култура" както от националния бюджет, така и от европейски средства.

"На този етап европейски пари няма. Помощта към съответните държави е под формата на неизразходваните пари от програмите. Има, разбира се, много добри действия по отношение на програма "Творческа Европа" -  даване възможност за увеличаване на сроковете, защото хората не могат да си изпълнят ангажиментите. Обмисля се пренасочване на определени програми в рамките на тази логика и на захранване най-вече на живите творци. Надявам се, че след 2 седмици ще направим нова среща, за да можем да бъдем много по-конкретни", посочи министърът.

Относно публикации в други медии, че министърът може да бъде глобен, защото е пушил по време на видеозаседание в МС, той коментира: "Какво да кажа, сгрешил съм. Аз лично се стремя да ги отказвам тези гадни цигари непрекъснато, но все не успявам. Може би пък това ще е повод да ги махна".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още