Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Банов: Предстои поетапното отваряне на сценичните изкуства в залите

Общество

Банов: Предстои поетапното отваряне на сценичните изкуства в залите

Банов: Предстои поетапното отваряне на сценичните изкуства в залите - Tribune.bg
Снимка:

Ще бъде наложена максимална глоба за дупките по Софийския университет

„Предстои поетапното отваряне на сценичните изкуства вътре в залите. Нещата изглеждат по-различен начин днес, отколкото преди месец.“ Това заяви пред bTV министърът на културата Боил Банов. Той допълни, че се обмисля скорошно отваряне и на танцовите зали. Така че всички ще се радват на своята професия, каза министърът.

Естествено отварянето на театралните зали и културните събития на открито трябва да се осъществяват при строги мерки за дистанция, така че да няма заболели.

„Сроковете стават много, много обозрими. Нещата постепенно и поетапно тръгват към своето нормализиране“, допълни Банов.

Министърът на културата заяви, че са отпуснати 7,5 милиона лева допълнително заради пандемията от коронавирус.

„До 6 месеца след извънредното положение сме гарантирали бюджетите и заплати на културните институции и артистите. Тази гаранция им дава възможност да се чувстват сигурни“, каза Банов.

Според него идеята за намаляване на ДДС за издаването на книги е логична:„Като човек на културата не мога да не бъда щастлив от намаляването на ДДС за книгите. Това решение е резонно, има го в много други държави. За съжаление, като човек, който разбира малко от икономика, трябва да кажа, че тази мярка ще се отрази на икономиката“, призна Банов.

Той припомни, че държавата помага на книгоиздаването и го развива като отделя по 2 милиона лева за закупуване на книги за библиотеката.

Банов коментира и казуса със сградата на Софийския университет. „Ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата заради поставянето на климатици - около 30 000 лева. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, заяви министърът на културата.

„Никой с нищо не се е съобразил, получихме обяснения, които преценяваме като нелепи“, добави той.

По фасадата на сградата, която е паметник на културата, се появиха дупки за поставяне на нови климатици, сигнализираха през април граждани. Тогава от „Алма матер“ обясниха, че ремонтните дейности са част от ежегодно изготвян план за поддръжка на сградите паметници на културата, стопанисвани от ВУЗ-а, сред които и Ректоратът.

"Вероятно, когато голямото самочувствие на хората от университет, което е напълно обосновано, им помага да пропуснат обикновените неща, колкото си по-умен и интелигентен, да не забравят обаче и по-малките неща, нелепо е, ректорът е бил подведен от хора, работещи в имотите му и в университета", коментира Банов за дупките по фасадата на Ректората.

Той не каза чий е подписа на решението за подмяна на климатични инсталации: „Не знам подписа на кого е, не мога да оправдая в тази ситуация никого, не може толкова години да се призовава да се пази културното наследство и една от най-високите институции да направи такова нещо, затова ще бъдат наказани, за да се получи ясен сигнал. Може и да ни оборят в съда, но сме се постарали много сериозно, това е рецидив, има подобни случаи и в други обекти в страната. Подходът е същият – преценяват, че трябва да направят някакви промени и ги правят, без да се съобразяват със Закона за културното наследство“, заяви още министърът на културата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети