Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Банов: След 15 август ще се промени статутът на „Царските конюшни“

Общество

Банов: След 15 август ще се промени статутът на „Царските конюшни“

Банов: След 15 август ще се промени статутът на Царските конюшни - Tribune.bg
Снимка:

Не можем за дни да установим всички собственици, заяви министърът

След 15 август ще се промени статутът на тази историческа сграда, заяви министърът на културата Боил Банов, след като подписа споразумение за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието. Банов е категоричен, че статутът на „Царските конюшни“ ще бъде на паметник от национално значение. 

Министърът отчете като пречка за изясняването на собствениците това, че преди време е разделена собствеността на земята от тази на сградата. Банов коментира, че собствеността в сградата е много объркана с времето.

„Толкова е отдавана, преотдавана на различни собственици, на учреждения. Някои не са си вадили актове, други са. Тази намеса на тези агресивни собственици, които разделиха земята от имотите, също допълнително усложнява нещата”, допълни министърът на културата.

Той припомни, че и до този момент „Царските конюшни“ са под закрилата на Закона за културното наследство, но даването на обекта на статут на културен паметник с национално значение ще позволи на собствениците и общината да привличат финансиране, в това число и от европейски фондове за възстановяването на сградата. Новият статут сам по себе си е само едно отношение на държавата към културните обекти, отбеляза министърът. Той няма да промени границите и режимите за строителни дейности на сградата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че не иска оставката на министъра, но очаква да се прояви политическа воля.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати