Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Банско стана инкубатор за Омикрон, всеки пети е с температура, а МЗ мълчи

Общество

Банско стана инкубатор за Омикрон, всеки пети е с температура, а МЗ мълчи

Снимка:

Новият суперзаразен вариант на коронавируса "Омикрон" е повалил на легло с температура, болки в гърлото, кашлица и хрема половин Банско, алармира местен лекар от здравната служба в Благоевград, съобщава Lupa.bg.

Само за първите 3 дни от новата година стотици са били инфектирани според него, а заразата няма как да се ограничи извън пределите на зимния курорт, ако незабавно не се въведе цялостна карантина и масово тестване. "Всеки пети е с повишена температура", казва докторът и допълва, че проби не се взимат, нито с антигенни, нито с писиар тестове. 

Официално заболеваемостта в района е около 300 на 100 000 души, но това са данни отпреди масовите събирания за посрещането на 2022-а и преди да се отчетат новозаразените в препълнените хотели. 

Маските и дезинфекцията, оплаква се медикът, са мерки, оставени още на входа на ски столицата, а на Бъндеришка поляна Омикрон се разпространява със скоростта на най-заразния вирус - морбили. 

Огнищата според него са десетки, а нулевият пациент със сигурност е някой от многобройните чужденци, предимно британци и предимно ваксинирани, но пренасящи без ограничения заразата. 

Че се е надигнало същинско цунами от Омикрон в Банско става ясно и от липсата на тестове както в местните аптеки, така и в околните градове - ситуацията, в която изпаднаха много западняци преди 2-3 седмици. Десетки семейства са прекратили предсрочно ваканцията си още с настъпването на новата година заради изявена симптоматика и невъзможност да се вземат проби за доказването или отхвърлянето на ковид. 

Припомняме, че Банско бе поставено под карантина по време на правителството на Бойко Борисов през март 2020г. Драстичните мерки бяха взети  от Националния оперативен щаб заради ескалацията на епидемията от коронавирус в курорта.  

 


Етикети МЗ, Банско

Топ новини

виж още

Актуална тема