Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАПЗГ отвратени от обида на служебния говорител на правителството Антон Кутев към медицинските сестри

Общество

БАПЗГ отвратени от обида на служебния говорител на правителството Антон Кутев към медицинските сестри

БАПЗГ отвратени от обида на служебния говорител на правителството Антон Кутев към медицинските сестри - Tribune.bg
Снимка:

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява за публично извинение от говорителя на служебното правителство г-н Антон Кутев, който обиди  медицинските сестри в свое изказване по време на телевизионно участие на 17.05.2021 г. Г-н Антон Кутев изрази мнение по повод ползващите неплатен отпуск висши кадри в системата на МВР и направи неуместно сравнение с медицинските сестри. БАПЗГ излезе с отворено писмо по случая, което изпрати до президента на Република България г-н Румен Радев, министър-председателя на Република България г-н Стефан Янев,  здравния министър д-р Стойчо Кацаров и медиите.

„Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изразява възмущението си от изказването на говорителя на служебното правителство г-н Антон Кутев по повод ползващите неплатен отпуск висши кадри в системата на МВР, в което беше направено неуместно сравнение с медицинските сестри. Категорично не сме съгласни с внушението, че медицинските сестри са готови да пренебрегнат изключително важната си и отговорна грижа за пациентите под заплаха от предполагаеми санкции“, се казва в позицията на БАПЗГ.

„Цялото ни съсловие е поразено и отвратено от това нелепо изказване. В днешните тежки времена, в които хората в целия свят изразяват благодарността си към тези, които се грижат за болните съпричастно, компетентно, професионално и с риск за собствения си живот, от устата на говорителя на правителството идва оценка за съмнителни качества и недостойно професионално поведение на медицинските сестри“, пише още в отвореното писмо, подписано от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева.

В документа се казва още: „Напомняме, че в днешната ситуация на световна пандемия, ключова роля за грижата и лечението на пациентите имат медицинските сестри и те са на работните си места. Неслучайно 2020 г. беше обявена от Световната здравна организация за година на медицинската сестра и акушерката, а 2021 г. е година на здравните специалисти. Ако само медицинските сестри, които са в пенсионна възраст, бяха излезли в неплатен отпуск, то българската системата на здравеопазване щеше да рухне.

Ние, медицинските сестри в България, винаги сме работили и работим отговорно, достойно, без да се натрапваме, без да очакваме благодарност, въпреки трудностите, пред които ни поставя дългогодишната недалновидна политика на държавата по отношение на здравните грижи. Нашите организирани протести назад в годините бяха в името на по-добрата грижа за пациентите.

Въпреки изтощението и изнемогата 25 000 български медицински сестри са на работните си места, черпещи сили от усмивките на излекуваните пациенти.“


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети