Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Баща иска проверка на Спешна помощ-Бургас, отказали да прегледат детето му

Общество

Баща иска проверка на Спешна помощ-Бургас, отказали да прегледат детето му

Баща иска проверка на Спешна помощ-Бургас, отказали да прегледат детето му - Tribune.bg
Снимка:

Баща на малко дете от Бургас настоява за проверка на екип от Спешна помощ – Бургас. Според Йордан Терзиев това трябва да бъде направено защото медиците отзовали се на сигнала не само, че закъсняли, но и отказали да прегледат синът му, който получил пристъп през нощта.

„В 3.35 ч. синът ми спря да диша в съня си, при което се обадихме в 3.39ч на Бърза помощ. През това време направихме всички реанимационни действия –инхалация, дадохме противоалергично лекарство, след което започна едно брутално ходене по мъките…“, разказва  Йордан Терзиев.

Той решава да чака линейката на улицата, за да не губи време екипът за ориентиране. Звъни на 112 през 5 минути.

„Въпросната линейка дойде най- накрая след 20 минути. В документите са отбелязали, че са направили преглед, но такъв нямаше. Просто линейката като дойде екипът не слезе от нея, свалиха си стъклото, шофьорът даже ми се скара защо детето не чака на улицата! В този студ в 4 часа, попитах!? Никой не се заинтересува как е в момента детето, ако имаше нужда от спешни реанимационни действия, това дете щеше да бъде загубено“, разказва още бащата.

Председателят на синдиката на ЦСМП в Бургас Климентин Милчев коментира, че понякога забавянето идва от тел. 112, но признава:

„Ние нямаме педиатрични екипи в Спешна помощ в Бургас! Ние изпълняваме един вид транспортна дейност. Отиваме, приемаме детето в линейката и го транспортираме по най-бързия начин в детски педиатричен спешен кабинет. От тел. 112 докато пристигне адреса при нас минават понякога 10-15 минути, там се крие основният проблем, не мисля, че наш екип се е забавил с отиването на адреса“, сподели Милчев.

Бащата има протокола, който според него е фалшифициран.

„В протокола пише, че линейката е била 3.55ч. на адреса! Как така, като аз се обадих в 3.59ч. Освен това пише, че честотата на дишане на сина ми е между 10 и 24 !? Как я измериха, като детето въобще не беше прегледано!?“, разказва още Йордан Терзиев.

Д-р Христо Нинов от ЦСМП Бургас казва, че всички линейки са оборудвани и се учудва, че детето не е било прегледано.

„Ние сме реанимационен екип. Лекарят задължително трябва да слезе с реанимационната сестра, със спешните чанти. Линейките ни са оборудвани с всичката необходима апаратура. Може да се направи интубация, кислород, дефибрилация, зависи какво е състоянието на детето“.

Бащата е изискал от МВР да му предоставят записите от уличното видеонаблюдение, където предполага, че ще се види как спешният екип отказва да слезе от линейката и да прегледа детето.

Настоява и за проверка на случая от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

А линейките за цялата Бургаска област са едва пет- с трима фелдшери и само двама лекари. От ръководството на Спешна помощ в Бургас отказаха коментар, не били запознати със случая.  


Топ новини

виж още