Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАЗ и СЗБ: Мерките не работят! Оставете ни да си вършим работата

Общество

БАЗ и СЗБ: Мерките не работят! Оставете ни да си вършим работата

Снимка:

„Мерките не работят! Оставете ни да си вършим работата“, пишат в отворено писмо да медиите от Българската асоциация на заведенията/БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България/СЗБ/. Неправителствените организации получиха покана за работна среща с министъра на туризма Стела Балтова в 15.30 часа днес в сградата на министерството. По повод това от БАЗ и СЗБ отбелязват, че за тях целта не е „тупкане на топката“ и опит да се замажат очите на бизнеса. Като отговорни организации те ще отидем на срещата, но смятат, че поканата ще бъде последвана от разработване на схема за държавна помощ, съгласно чл. 112 от Закона за държавния бюджет.

„Въпросният член предвижда държавна помощ за предприятия със спад в оборота най-малко 30% в сравнение с 2019 г. и безвъзмездна помощ до 30 000 лв. Нашето експертно мнение трябваше да бъде потърсено преди изобщо да се стигне до актуализацията на бюджета. Това не беше направено!“, категорични са двете организации и посочват, че така записаният чл. 112 вероятно е разработван от хора, които никога не са се занимавали с бизнес.

„30% спад в оборота означава ФАЛИТ! И респективно за много сериозни предприемачи и работодатели подкрепа „до 30 000 лв.“ също значи ФАЛИТ! Министерството на туризма безвъзвратно закъсня със срещата с нашия бранш. Но по-важно – мястото на точно тази среща за разработване на мерките не е в министерството на туризма“, уточняват от БАЗ и СЗБ. За тях това е отговорност на министерствата на финансите, икономиката, труда и социалната политика.

„Преди да бъде разпуснато предишното служебно правителство, временният здравен министър Стойчо Кацаров също ни призова да дадем предложения, като резултатът е, че нищо от тях не беше взето предвид. Отделен въпрос е, че от 20 дни слушаме от министър Кацаров как икономическите мерки влизат тутакси заедно със здравните и вчера министър Балтова най-после потвърди това, което повтаряме непрекъснато – разработени мерки няма! И служебното правителство, което си е на практика същото, безвъзвратно закъсня с разработването им. Въпреки нашето настояване те да се случат преди месеци и да влязат в сила с актуализацията на бюджета“, предупреждават за пореден път представителите на бизнеса. Те са изненадани, че чуват за някакви безумни томболи, с които щяло да се стимулира населението към ваксинации.

„Стига, това не е сериозно… Според официалните данни България от 4 седмици се намира в плато по отношение разпространението на COVID-19. И това при положение, че никой никъде не спазва нищо. Провеждат се големи концерти и масови събития, градски транспорт, хипермаркети, вериги за стоки, които не са от първа необходимост - струпването на хора е повсеместно и видно за всички“, възмутени са от БАЗ и СЗБ. Те напомнят, че „маските са изчезнали като аксесоар и това е принудило и тях да обявят „гражданско неподчинение“ и да откажат отново да бъдат принесени в жертва на една бутафория, наречени „противоепидемични мерки“. Ресторантьорите цитират и последни данни за седмичната заболеваемост, според които положителността на тестовете е 0,24%.

„И не, платото не е вследствие на противоепидемичните мерки, защото единственото, което те постигаха е удар по българската икономика и българския бизнес. И да изкарат десетки хиляди, борещи се за препитанието си, на площадите… Логично е да се очаква пик, след като учебната година вече започна. И не сме ние тези, които ще искат децата ни да не учат присъствено. Но предлагаме на държавата следното:

Оставете бизнеса да работи, той знае как да оцелее, въпреки вас!“, пишат от БАЗ и СЗБ. По думите им, ако бъдат оставени на спокойствие, няма да имат нужда от подаянията, които правителството, предвижда за тях. Ето и къде двете организации предлагат на управляващите да се насочат заделените средства: „Може да ги насочите към развитие на ваксинационната кампания, в подкрепа на лекарите, в подкрепа на родителите и децата. Българският бизнес е жилав и го доказа отново през последните месеци.

Българският бизнес знае и как да брани правата си. Доказва го в момента! Сега ни предстои сериозна организация с колегите от транспортния сектор за масовия протест на 28 септември и може да сте убедени, че не само нашите два бранша ще се включат в него“, уверяват от БАЗ и СЗБ.  


Топ новини

виж още

Актуална тема