Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАЗ и СЗБ: Не ни стигат заплахите от затваряне, а сега ни удари и токът

Общество

БАЗ и СЗБ: Не ни стигат заплахите от затваряне, а сега ни удари и токът

Снимка:

Те подкрепят позицията на АОБР и също заявяват готовност за протести

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България категорично подкрепят позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по отношение драстично повишената цена на тока.

В позиция до медиите двете организации пишат, че не само през последните месеци изчезва каквато и да е подкрепа за бизнеса в условията на пандемия, ежедневно се подкопава бизнес средата със заплахи за затваряне, а сега „сме ударени и с цените на тока“.

„Има съвсем реални случаи на фирми, подписали дългосрочни договори с енерго-разпределителни дружества, които вдигат цени само чрез уведомителен e-mail“, пишат БАЗ и СЗБ.

„Може би това е подготовка за бъдещо затваряне – предприемачите в сектора да предпочитат да не работят, вместо да плащат космическите нови цени на тока. Ситуацията започва да напомня на далечната 1997 година, когато инфлацията беше ежеминутна, а цените на продуктите се променяха по няколко пъти на ден.

Всичко това се случва или с мълчаливото съгласие на отговорните държавни органи, или поради тяхната некомпетентност, или още по-лошо – с тяхната благословия“, смятат организациите.

„Няма да изброяваме отново изключително експертните аргументи, изложени в писмото на колегите от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до служебния министър-председател. Ще кажем само това, което усещаме на гърба си – драстично повишаване на цената на електроенергията, която в тези тежки времена прави оцеляването на много от нас почти невъзможно.

Водени от гореизложеното, се присъединяваме към готовността на АОБР, ако не се вземат необходимите мерки, за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, засегнати от неадекватната държавна политика, довела до драстичното повишение на тока“, категорични са от заведенията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още