Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАЗ и СЗБ: Възмутени сме от манипулативното представяне на данни за заразените с COVID-19 в нощни заведения

Общество

БАЗ и СЗБ: Възмутени сме от манипулативното представяне на данни за заразените с COVID-19 в нощни заведения

Снимка:

От последните 3000 проверки в търговски обекти има 10 нарушения и то не само в заведенията, припомнят от бранша

Българската асоциация на заведенията/БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България/СЗБ/ изразяват в съобщение до медиите искреното си възмущение от манипулативното представяне на данни с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни.

„От началото на пандемията с COVID-19 има 2 огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа“, подчертават представителите на бранша и настояват изрично, че се касае за пролетта, преди да бъдат прецизирани правилата за работа.

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов и председателят СЗБ Емил Коларов определят използването на данните като

 „откровена манипулация“, за да се аргументира затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове. Те припомнят, че засилените проверки през последните дни потвърждават, че съществени и масови нарушения не се констатират, като от 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения и то не само в заведенията, а във всички търговски обекти!

„Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш“, противопоставят се на затварянето на нощните заведения двете сдруженията.

От бранша са категорични, че от началото на пандемията демонстрират отговорност и правят всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. „Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си.

И винаги сме били категорични – когато компетентните органи открият някъде нарушения, виновните да понесат своята отговорност за тях. Но не всички да бъдат поставени под общ знаменател. И никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки“, се посочва в съобщението да медиите.

От БАЗ и СЗБ остро осъждат едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, и заявяват готовност да защитават служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи.  


Коментари (1)

Роси Само и единствено в сектор туризъм, това не е приложимо, защото потребителите ще бъдат лишени, от удоволствието да посещават хотели и заведения.
27.10.2020 13:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още