Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАЗ и СЗБ започва съдебни дела и искове за обезщетения заради заповедите на МЗ и РЗИ, дискриминиращи бранша

Общество

БАЗ и СЗБ започва съдебни дела и искове за обезщетения заради заповедите на МЗ и РЗИ, дискриминиращи бранша

БАЗ и СЗБ започва съдебни дела и искове за обезщетения заради заповедите на МЗ и РЗИ, дискриминиращи бранша - Tribune.bg
Снимка:

На нелогични заповеди и мерки, следва логичното им бойкотиране, пишат от заведенията в позиция до медиите

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша. Това пишат в позиция до медиите от БАЗ и СЗБ. Те заявяват, че ще сигнализират Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19.

„Ще сезираме Комисията за борба с дискриминацията за установяване дискриминационния характер на всички мерки, налагани от Министъра на здравеопазването и директорите на РЗИ, които целенасочено и необосновано налагат рестрикции само в един бранш - този на заведенията. Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички адресати на незаконосъобразните заповеди на Министъра на здравеопазването и съответните директори на РЗИ по места“, заявяват те.

И припомнят, че на срещата на собствениците на нощни заведения в София на 24/01/2022г. е било взето решение да не се съобразят с дискриминационната заповед за работа до 22:00 часа.

„Република България е правова държава, която се управлява на основание Конституцията и законите на страната. Считаме, че потъпкването на основни човешки права, като правото на труд, правото на собственост, свободната стопанска инициатива, може да бъде направено само и единствено на основание на закона със законосъобразни и целесъобразни заповеди. Ограниченията, които се налагат с тези заповеди, следва да са обосновани, достатъчни и съразмерни на целите, които постигат, както и годни да постигнат тези цели. Нито една от наложените мерки не отговаряше и не отговаря на тези законови изисквания. Дори повече, мерките бяха силно дискриминационни, популистки и им липсваше/липсва каквато и да била логика и последователност. А на нелогични заповеди и мерки, следва логичното им бойкотиране“, завяват те в заключение на позицията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати