Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЧК осъжда злоупотребите с дарения и се отчита за свършеното в пандемията

Общество

БЧК осъжда злоупотребите с дарения и се отчита за свършеното в пандемията

Снимка:

Във връзка с изнесените в медиите факти относно работата на дарителска платформа, Българският Червен кръст заявява, че осъжда злоупотребите с дарени средства и незачитането на волята на дарителите и вярата в доброто, съобщиха от организацията.

От БЧК заявяват, че вярват, че отговорните институции бързо ще приключат проверката по казуса, за да не се наранява доверието в организациите, които отговорно и почтено управляват набрани финансови средства за благотворителност.

БЧК припомня и какво е свършила организацията по време на пандемията.

Още през месец февруари доброволци на БЧК се включиха в дейности по превенция. През м. март стартира Национална благотворителна кампания „Заедно срещу COVID-19“, която продължава и в момента. Набраните финансови средства досега са в размер над 900 000 лева, а материалните дарения възлизат на над 1 500 000 лв.


С даренията за екипите на първа линия в борбата с коронавируса в държавни и общински болнични заведения са осигурени животоспасяваща медицинска апаратура и консумативи според нуждите им /апарати за инвазивна вентилация, системи за лабораторни изследвания, устройства за дистанционен мониторинг на пациенти, УВЦ лампи за дезинфекция, монитори за интензивно наблюдение на пациенти, дефибрилатори, тестове за КОВИД – 19, електрически болнични легла, подвижен рентгенов апарат и огромно количество - около 3 200 000 броя медицински консумативи /предпазни маски и шлемове, ръкавици, защитни облекла, дезинфектанти, медицински спирт, антибактериални кърпи, медицински бонета, калцуни и др./.

БЧК предостави от бедствения си резерв за нуждите на болнични заведения матраци, одеала, олекотени завивки, комплекти спално бельо, легла, палатки, домакински уреди. Медицинските екипи и всички на първа линия са подпомогнати от БЧК и с храна, вода и тонизиращи напитки.
Още в началото на пандемията БЧК разкри горещи телефонни линии, чрез които са консултирани и са получили психосоциална и емоционална подкрепа над 3400 души.

Благодарение на дарени средства са предоставени хранителни пакети на 97 246 души в цялата страна. Със средства, предоставени на БЧК с Постановление №108 на МС, са закупени и предоставени за над 25 000 домакинства, засегнати от коронавируса, близо 7 500 хранителни пакета (106 тона), съдържащи продукти от първа необходимост. Нещо повече, на 1592 души в изолация и карантина заради COVID-19 са закупени и предоставени храни и лекарства по тяхно искане от доброволци и служители на БЧК.

В момента в 309 раздавателни пункта в цялата страна повече от 3000 доброволци и служители на БЧК предоставят на 473 000 социално слаби и уязвими български граждани, включително засегнати от COVID-19, повече от 6500 тона хранителни продукти от първа необходимост по Европейската оперативна програма.

Одобрен е проект на БЧК, финансиран от Американската агенция за международно развитие (USAID), главната цел на който е да бъдат предоставени лични хигиенни пакети на 30 000 социално слаби граждани, засегнат и от COVID-19.

„Използваме случая да изразим отново своята признателност към партньорите и дарителите ни, които ни дават силата да се изправим срещу сериозни кризисни предизвикателства, включително и сега. И ако доверието е основата на успешните отношения в чисто човешки план, то това важи в още по-голяма степен за отношенията между дарителите и организации като нашата. Ето защо още веднъж благодарим на нашите дарители за доверието. Те са част от нашето голямо червенокръстко семейство“, пишат още от БЧК.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още