Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЧК осъжда злоупотребите с дарения и се отчита за свършеното в пандемията

Общество

БЧК осъжда злоупотребите с дарения и се отчита за свършеното в пандемията

БЧК осъжда злоупотребите с дарения и се отчита за свършеното в пандемията - Tribune.bg
Снимка:

Във връзка с изнесените в медиите факти относно работата на дарителска платформа, Българският Червен кръст заявява, че осъжда злоупотребите с дарени средства и незачитането на волята на дарителите и вярата в доброто, съобщиха от организацията.

От БЧК заявяват, че вярват, че отговорните институции бързо ще приключат проверката по казуса, за да не се наранява доверието в организациите, които отговорно и почтено управляват набрани финансови средства за благотворителност.

БЧК припомня и какво е свършила организацията по време на пандемията.

Още през месец февруари доброволци на БЧК се включиха в дейности по превенция. През м. март стартира Национална благотворителна кампания „Заедно срещу COVID-19“, която продължава и в момента. Набраните финансови средства досега са в размер над 900 000 лева, а материалните дарения възлизат на над 1 500 000 лв.


С даренията за екипите на първа линия в борбата с коронавируса в държавни и общински болнични заведения са осигурени животоспасяваща медицинска апаратура и консумативи според нуждите им /апарати за инвазивна вентилация, системи за лабораторни изследвания, устройства за дистанционен мониторинг на пациенти, УВЦ лампи за дезинфекция, монитори за интензивно наблюдение на пациенти, дефибрилатори, тестове за КОВИД – 19, електрически болнични легла, подвижен рентгенов апарат и огромно количество - около 3 200 000 броя медицински консумативи /предпазни маски и шлемове, ръкавици, защитни облекла, дезинфектанти, медицински спирт, антибактериални кърпи, медицински бонета, калцуни и др./.

БЧК предостави от бедствения си резерв за нуждите на болнични заведения матраци, одеала, олекотени завивки, комплекти спално бельо, легла, палатки, домакински уреди. Медицинските екипи и всички на първа линия са подпомогнати от БЧК и с храна, вода и тонизиращи напитки.
Още в началото на пандемията БЧК разкри горещи телефонни линии, чрез които са консултирани и са получили психосоциална и емоционална подкрепа над 3400 души.

Благодарение на дарени средства са предоставени хранителни пакети на 97 246 души в цялата страна. Със средства, предоставени на БЧК с Постановление №108 на МС, са закупени и предоставени за над 25 000 домакинства, засегнати от коронавируса, близо 7 500 хранителни пакета (106 тона), съдържащи продукти от първа необходимост. Нещо повече, на 1592 души в изолация и карантина заради COVID-19 са закупени и предоставени храни и лекарства по тяхно искане от доброволци и служители на БЧК.

В момента в 309 раздавателни пункта в цялата страна повече от 3000 доброволци и служители на БЧК предоставят на 473 000 социално слаби и уязвими български граждани, включително засегнати от COVID-19, повече от 6500 тона хранителни продукти от първа необходимост по Европейската оперативна програма.

Одобрен е проект на БЧК, финансиран от Американската агенция за международно развитие (USAID), главната цел на който е да бъдат предоставени лични хигиенни пакети на 30 000 социално слаби граждани, засегнат и от COVID-19.

„Използваме случая да изразим отново своята признателност към партньорите и дарителите ни, които ни дават силата да се изправим срещу сериозни кризисни предизвикателства, включително и сега. И ако доверието е основата на успешните отношения в чисто човешки план, то това важи в още по-голяма степен за отношенията между дарителите и организации като нашата. Ето защо още веднъж благодарим на нашите дарители за доверието. Те са част от нашето голямо червенокръстко семейство“, пишат още от БЧК.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети