Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЧК откри Национален кризисен оперативен център

Общество

БЧК откри Национален кризисен оперативен център

БЧК откри Национален кризисен оперативен център - Tribune.bg
Снимка:

Центърът ще служи като централизирано звено за координация и реакция при кризи

Българският Червен кръст/БЧК/ откри Национален кризисен оперативен център /НКОЦ/ с цел да подобри координацията на дейностите си на национално и регионално ниво, съобщи БГНЕС. Той се намира на територията на Учебно-логистичния център на БЧК в Лозен, а като част от него е въведена и софтуерна система за управление и мониторинг при кризисни ситуации в реално време. Центърът бе открит от председателя на БЧК акад. Христо Григоров и от генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. На церемонията по откриването присъства и гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Трите основни функции на НКОЦ, гарантиращи възможно най-ефективна реакция в отговор на евентуални бедствия, аварии и катастрофи, са организация, информация и техническа експертиза. Центърът ще координира и специализираната подготовка за реакция при кризи, която ще включва планиране, тренировки, упражнения, както и дейности свързани с оценка, реагиране и възстановяване. Така ще може да бъде разработена и методология за обучение на различни целеви групи.

„Щастливи сме, че с откриването на Националния кризисен център ще имаме възможност по-лесно да събираме, обменяме и управляваме информация по време на бедствия. Убедени сме, че така ще бъдем възможно най-подготвени да окажем своевременна и адекватна помощ на всеки, който се нуждае от нашата подкрепа“, сподели акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

Кризисният център ще служи като централизирано звено за координация и реакция при кризи, поддържайки система за управление на информацията в реално време. Така информационният поток към организацията и към обществеността ще е навременен, оперативен и актуален, което е предпоставка и за по-ефективна стандартизация и визуализация на данни. Благодарение на това БЧК ще осъществява по-ефективна координация на всички нива, ще може по-успешно да си сътрудничи със съответните държавни органи и по-лесно да поддържа стандартните си оперативни процедури.

Българският Червен кръст продължава активностите си в подкрепа на хората за справянето с пандемията чрез националния онлайн чат за психосоциална помощ и Контактния център за подкрепа, разполагащ с национална гореща линия – 0800 1 1466.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БЧК, откри
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети