Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЧК: Ръст на инцидентите в планините

Общество

БЧК: Ръст на инцидентите в планините

БЧК: Ръст на инцидентите в планините - Tribune.bg
Снимка:

Увеличават се инцидентите с туристи в планините в последния месец, предупреждава Планинската спасителна служба при Българския Червен кръст /БЧК/.

За изминалите три седмици планинските спасители са провели 19 акции, като 7 от тях са били в рамките само на 3 дни. Най-често акции са реализирани в района на Седемте рилски езера, в планините Витоша и Пирин. От началото на годината са проведени 138 спасителните акции, като за същия период на миналата година броят им е бил 129.

Според БЧК основните причини за инцидентите са подценяването на условията в планината и надценяване на собствените възможности, липса на планинарска култура и неподходяща екипировка. По тази причина планинските спасители отново напомнят най-важното преди разходка или преход в планината - да се проучи маршрута, да се подбере подходяща екипировка, да се провери метеорологичната прогноза.

"Научете основни похвати за оказване на първа помощ! Ходенето сам в планината води до сериозни рискове! Избягвайте го, а преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут, както и пестете батерията на телефона си", призовават от БЧК. Препоръчително е преди излет да качите на телефона си мобилното приложение на Планинската спасителна служба. Освен това е важно да вземете в планината сладки храни, които бързо възстановяват енергията, а при топло време да разполагате с вода, за да не се обезводните.

"Независимо от условията носете свирка и резервни батерии. Ако имате сериозен проблем и се нуждаете от помощ, запазете спокойствие! Подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете SMS с вашите координати чрез мобилното приложение на ПСС", предупреждават от БЧК. Спасителите апелират още да си направите планинска застраховка, защото разходите по организиране на спасителни операции в планината са сериозни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети