Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Белодробната болница във Варна е на ръба на оцеляването, няма пари и за заплати

Общество

Белодробната болница във Варна е на ръба на оцеляването, няма пари и за заплати

Белодробната болница във Варна е на ръба на оцеляването, няма пари и за заплати - Tribune.bg
Снимка:

Специализираната болница за белодробни заболявания във Варна отново е на ръба на оцеляването. Персоналът не е получавал заплати за последните 7 месеца.

От години болницата е в изключително тежко финансово състояние. Може да остане и без ток. Получено е уведомително писмо от енергодружеството за прекъсване на електричеството за неплатени задължения. Дълговете са за 34 000 лв.

Управителят на болницата доц. Христо Ганчев заяви пред БНТ, че в момента само общината може да даде пари. Това е болница, която съществува от 93 години. Издръжката ѝ е от Министерството на здравеопазването. Средната стойност, която е нужна за болен на ден, е 100 лв. Парите, които министерството е давало е 38 лв. Сумата вече е променена на 70 лв. Натрупаните задължения идват от тази разлика.

Болницата има общо 115 000 лв. задължения към различни доставчици, включително и към енергодружеството. Общинският съвет трябва да дава пари, просто нямаме друга възможност, каза доц. Ганчев.

В цялата болница само доц. Ганчев е със специалност по белодробни болести. Отскоро идва и друга лекарка - пенсионерка, която работи в болницата три пъти седмично по няколко часа.

Голяма част от персонала са пенсионери, което означава, че поне не остават гладни, въпреки че се закъснява със заплатите, казва доц. Ганчев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати