Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Белодробната болница във Велико Търново може да остане без лекари от следващата година

Общество

Белодробната болница във Велико Търново може да остане без лекари от следващата година

Снимка:

Ръководството на лечебното заведение предлага заплащане от 95 лева за дневно дежурство в COVID отделението и 120 лева – за нощно

Специализираната белодробна болница във Велико Търново има опасност от новата година да остане без лекари. Особено остра е нуждата за медици в COVID отделението. Част от персонала напуска, друга част е заразена, алармира д-р Стела Денчева, управител на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“, предаде БГНЕС.

По думите й легла има, но медици няма.                             

„За жалост обаче от следващия месец още колеги си тръгват, което означава, че нещата са много проблемни. Като се има предвид, че в болницата не са работили никога много лекари, но по график през последната година - две работиха осем лекари, с които чудесно се покриваха дежурствата. Четири от тях си тръгнаха миналия месец и в момента имаме още един колега болен и една колежка практически напуска! Има вероятност от началото на следващата календарна година да нямаме никакви лекари!“, каза управителят д-р Стела Денчева.

„Сезирала съм всички институции още от миналия месец. Реално погледнато, от началото на годината ще останем да работим 2-3 лекари, което е абсолютно невъзможно“, обясни пред БНТ директорът на болницата д-р Денчева.

„Условията на работа са много тежки, пациентите са сериозни и натовареността е изключително висока“, уточни тя.

Проблеми се очертават и с болните от туберкулоза във Великотърновска и в Габровска области, които обслужва болницата. 

Ръководството на стационара е обявило, че търси спешно медици, като предлага заплащане от 95 лева за дневно дежурство в COVID отделението и 120 лева – за нощно, както и полагаемите 1000 лева за лекари на първа линия, ако кандидатите не ги получават от друг работодател.

От белодробната болница „Д-р Трейман“ предлагат още на кандидатите трудов договор за всяко изпълнено дежурство, осигуряване на еднократно хранене и лични предпазни средства.

„Така в момента сме обявили платени дежурства, въпреки че така като гледам, може би, някои колеги ще се възползват спекулативно от тези платени дежурства. Лошото е, че има само едно изискване тези стимули за работа на първа линия да се получават само от един работодател. Това води до много сериозна демотивация. В интерес на истината не малка част от болниците, особено по-малките общински, си попълваме графиците с колеги, които работят на допълнителен трудов договор. Аз това го повтарям от началото на пандемията, че в момента, в който нещата станаха такива, каквито станаха сега, нашата болница най-вероятно ще спре да съществува, поради липса на персонал. Никой не ми вярваше, за нещастие, никой не искаше да разбере за какво става въпрос, но наистина е така. Колеги в момента напускат доброволно и остават при основния си работодател“, заяви пред БНР д-р Стела Денчева.

От болницата отдавна са пратили писма и до МУ в Плевен и във Варна за студенти –доброволци, но няма никаква реакция. До момента само от община Велико Търново са осигурили подкрепа с един медицински фелдшер от училищното здравеопазване.

„Информирала съм Министерството на здравеопазването, информирала съм Лекарския съюз. До тук няма абсолютно никакъв отговор. Оправяме се сами, както можем. Даже много се притеснявам какво ще се случи от началото на следващата година, защото тогава има вероятност дори болницата да затвори. Колегите не желаят да работят с пациенти с корнавирус“, изказа опасенията си д-р Денчева.

„Няма ден, в който пациентите в белодробната болница „Д-р Трейман“ да са под 40 – предковидни, които чакат резултати от PCR тестове, двайсетина с доказана коронавирусна инфекция, десетина с неспецифични белодробни заболявания, плюс туберкулозните – и всички те разчитат на един лекар на дежурство“, разкри още тя.                                                                               


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още