Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бензинът и дизелът ще минат 3 лв/л. до 18 месеца

Общество

Бензинът и дизелът ще минат 3 лв/л. до 18 месеца

Снимка:

Бензинът ще удари 3,20 лева за литър, а дизелът ще достигне 3,40 лв. За това алармира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БТВ.

„Причина за увеличението в бъдеще е предстоящата Зелена сделка и предложението за нови минимални нива на акциза, които Европейската комисия се кани да приеме. Именно това ще доведе до тези цени до година и половина. В средата на юли ЕК предложи план за горивата, който предвижда по-високи данъци за фосилните горива.“, обясни той.

„Аз се обръщам към нашите представители в Брюксел да защитават интересите на потребителите. Досега, доколкото знам, България е за неутралност при горивата, т.е. всички видове горива да се облагат еднакво. Само това лято бензинът поскъпна с около 13 стотинки, но това се дължи на котировките на суровия петрол, които се покачваха през това време. Но горивата в България са с най-ниските цени в ЕС и четвърти в Европа. До края на годината, ако не се случи нещо изключително в геополитиката, цените ще се запазят на сегашните нива. Все пак се очаква скоро котировките да стигнат 80 долара за барел и ако това стане, бензинът ще поскъпне с още няколко стотинки”, добави още Бенчев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още