Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Без безплатното паркиране за министерства и институции в София, синята зона - до 20 ч.

Общество

Без безплатното паркиране за министерства и институции в София, синята зона - до 20 ч.

Снимка:

Премахване на безплатните паркоместа, които ползват министерства, институции и общински структури, разширяване на синята зона за паркиране в София за сметка на зелената и възможност живеещите на пешеходни улици да спират безплатно за кратко по-близо до домовете си.

Това са част от промените в наредбата за организацията на движението в София, които общински съветници от ГЕРБ - СДС внасят за обсъждане в Столичния общински съвет. Очаква се поправките да бъдат гласувани през септември.

Плановете са да се премахне възможността институциите да ползват безплатно паркоместа в зоните за платено паркиране. В момента те имат право на до 3 паркоместа. Предложението е те вече да се заплащат както от държавни, така и от общински структури. Те, както и юридически и физически лица вече ще могат да ползват срещу заплащане на до 5 паркоместа служебен абонамент за даден административен адрес.

Така с тези две мерки ще се освободят около 430-440 паркоместа в зоните за паркиране, които ще могат да се ползват от граждани, а местата в служебен абонамент ще намалеят с 29%.

Освен това по искане на бизнеса, най-вече на хотели и заведения, се дава възможност при доплащане да ползват услугата служебен абонамент през уикендите - от 8,30 до 19,30 ч и вечер, но само в делнични дни - от 19,30 до 22,30 ч. Доплащането за някоя от двете опции за удължаване на работното време на служебния абонамент ще е 1/3 от цената на услугата. За синя зона тя е 650 лв. месечно за едно място. Така, ако някой иска да ползва такова паркомясто след 19,30 ч, или пък през уикенда, ще трябва да си доплати по около 217 лв. Цената на тези услуги за служебен абонамент в зелена зона ще е 150 лв. (1/3 от 450 лв.).

Местата за платено паркиране в синя зона в София да се разширят от 5000 на 13 000 , това съобщи зам.-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков.

Това ще се случи, след като част от зелената зона в районите „Оборище“, „Възраждане“ и „Средец“ бъде превърната в синя. Така зелената зона ще намалее с над 7000 места.

В предложението е заложено и удължаване на работното време на синята зона с 30 минути. В момента то е до 19,30 часа. Хората, които са заплатили вече годишни стикери за паркиране няма да доплащат. Зелената зона пък ще продължи да разширява обхвата си в район “Възраждане”, където в ж.к. Зона Б-19 ще се разкрият 550 места за платено паркиране.

Предлага се да се ограничи възможността за заплащането на служебен абонамент до 5 коли. Това ще доведе до 430 места за ползване на платените зони за паркиране. Предлага се и служебният абонамент да бъде удължен от 19,30 до 22,30 ч. и разширен през събота и неделя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още