Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проверяват случай на починала от COVID-19: Колегите ѝ от гара „Илиянци” не са под карантина

Общество

Проверяват случай на починала от COVID-19: Колегите ѝ от гара „Илиянци” не са под карантина

Проверяват случай на починала от COVID-19: Колегите ѝ от гара Илиянци не са под карантина - Tribune.bg
Снимка:

Жената е имала контакт със сина на първите починали от коронавирус в България

През почивните дни в столичната Пета градска болница почина 64-годишна пациентка след усложнения от коронавирус. Това стана само ден, след като беше приета за лечение. Жената беше служител на гара „Илиянци”. По време на работа началникът ѝ забелязал, че тя не се чувства добре, съобщава Нова ТВ.

„В деня, в който последно беше на работа, някъде по обяд влязох при нея за услуга и видях, че е умърлушена. Забелязах, че не обядва, както прави всеки ден по това време. Каза, че не ѝ е добре”, обясни Цветан Александров, началник на гара „Илиянци”.

На следващия ден състоянието ѝ се влошава. Вместо да потърси медицинска помощ, решава да се лекува вкъщи.

„Мислела е, че е по-скоро грип, тъй като времето беше такова - нито е студено, нито топло. На втория ден се разбра сред колегите, че е с двустранна бронхопневмония. Ден по-късно я приеха в болница и казаха, че е с положителна проба за COVID-19”, обяснява Александров.

Въпреки че е включена на апаратна вентилация, лекарите не успяват да се преборят за живота ѝ.

Жената работела като ръководител „Търговска експлоатация” на гарата. Длъжността ѝ налагала да се среща с много клиенти и колеги.

„На ден с 10-ина души поне беше в пряк контакт. Всеки ден има различни дежурни”, обясни Цветан Александров. Той самият също имал ежедневни контакти с вече починалата жена. Работил в съседната канцелария.

Докато била на работа, жената не е ползвала предпазна маска, казват колегите ѝ. Никой не знае откъде се е заразила. Знае се обаче, че е имала контакт и със сина на първите починали от коронавирус в България. Той също работи на гарата „Илиянци“ и все още е под карантина.

„Още тогава имаше много служители, които искаха да се изследват, но са им отказвали, тъй като казват, че ние сме втора контактна линия. Никой не знае дали тя не е хванала чрез него примерно. Тя ходеше и в магазина,  пътуваше и във влака и тук се срещаше с много хора. Може да го е хванала от всякъде”, обяснява Александров.

След като колегите на вече починалата жена разбират, че е с положителна проба за коронавирус, началникът на гарата сигнализира в Регионалната здравна инспекция.

„Задават ми въпроса били ли сте поне 15 минути в контакт с нея. Аз им отговарям, че съм бил. Те казват вие тогава сте контакт от първа линия и трябва да се изследвате, потърсете личния си лекар. Чувствам се в добро здраве, но не знам дали не съм преносител“, казва той.

Досега обаче нито той, нито другите служители на гара „Илиянци” са сложени под карантина. Не са и изследвани. Знае се, че са изолирани само съпругът и дъщерята на 64-годишната жена.

Ръководителят на гарата твърди, че не е направена и задължителната дезинфекция на работните помещения.

„Значи на следващия ден, след като тя вече е болна и е в домашен отпуск, на нейното място работи друга колежка. Всички се притесняват”, обясни началникът на гарата.

От Националната компания „Железопътна инфраструктура” обясниха, че никой не им е сигнализирал за смъртния случай. От БДЖ пък казват, че казусът е в правомощията на Регионалната здравна инспекция, които са започнали проверка.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати