Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Без конкуренция: 17-годишната Теодора, която няма загуба в каратето и мечтае за световна титла

Общество

Без конкуренция: 17-годишната Теодора, която няма загуба в каратето и мечтае за световна титла

Без конкуренция: 17-годишната Теодора, която няма загуба в каратето и мечтае за световна титла - Tribune.bg
Снимка:

Теодора Цанева е име, което още не е познато на широката публика у нас. Тесните специалисти в световното карате обаче вече виждат в нея огромен потенциал, който се очаква да се разгърне в следващите няколко години, пише Actualno.com.

Българката е сред най-добрите каратистки в света в своята категория до 53 килограма, като се нарежда на пето място в световната ранглиста при девойките под 18 години. Без конкуренция в България, Теодора е най-високо ранкираният каратист на България от всички възрастови групи (момчета, момичета, мъже, жени). Теодора среща проблем у нас с липсата на силна конкуренция, което налага да участва на възможно повече силни турнири в чужбина, за да може да продължи да се развива в каратето.

„За мен каратето е начин на живот. В България нямам загубен мач.“, казва 17-годишното момиче.

Младата българка вече има зад гърба си няколко много силни постижения в младежките световни лиги по карате - два златни, един сребърен и два бронзови медала, завоювани на турнири в Италия, Турция, Хърватия, Мексико. Към тези отличия добавя и престижно пето място на европейско първенство.

Треньор на Теодора е нейният баща - Николай Цанев, който е дългогодишен състезател и треньор по карате. Той признава, че е трудно сами да финансират участията си. „На всички световни лиги си поемаме сами разходите. На тези младежки лиги няма награден фонд и няма реална възвръщаемост на средствата, които влагаме“, коментира Николай Цанев.

Държавата, и в частност федерацията по карате, отделя средства само за европейски и световни първенства. Но на младежки световни лиги се трупат и точки за световната ранглиста. Петото място на Теодора Цанева в световната ранглиста при момичетата под 18 години я поставя в добра изходна позиция за влизането ѝ при жените след година.

Теодора и нейният баща вече гледат към първия голям шампионат при жените - европейското първенство през месец май 2024-та. А голямата цел в дългосрочен план е да стане световна шампионка.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети карате, спорт
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати