Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме 6 май без военен парад, но тържествено с водосвет и демонстрации

Общество

Отбелязваме 6 май без военен парад, но тържествено с водосвет и демонстрации

Отбелязваме 6 май без военен парад, но тържествено с водосвет и демонстрации - Tribune.bg
Снимка:

И тази година честванията преминават под знака на пандемията

За втора година честванията за 6 май преминават под знака на пандемията без масови военни паради, танкове и ракетни установки. Ще има водосвет на бойните знамена и знамената – светини пред паметника на Незнайния воин в столицата.

В тържествения ритуал ще участва и  Гвардейският представителен духов оркестър, както и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Спецчастите. На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще се проведат демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

Демонстрациите на способности с авиационна техника в небето над София ще започнат в 10.15 ч. с полет на вертолет „Кугар“ с националния флаг. Екипажи от авиобази Крумово от състава на ВВС и „Чайка“ от състава на ВМС ще зарадват любителите на авиацията с изпълнение на полети с вертолети „Кугар“, „Ми-24“, „Бел“, „Пантер“ и „Долфин“. След тях в различни формации ще прелетят самолети „Пилатус“, L-410, „Спартан“, L-39, Су-25 и МиГ-29. Те ще бъдат пилотирани от военнослужещи от авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна, Безмер и Граф Игнатиево от състава на ВВС.

Веднага след представянето на военната авиация в столицата в гарнизон Казанлък ще започнат демонстрациите на бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски. В 10.45 ч. военните самолети ще прелетят над авиобаза Граф Игнатиево. В 11.05 ч. ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“ и Флотилия бойни и спомагателни кораби.

На Морската гара във Варна ще бъдат наблюдавани десант на тактически екипи по въздух и вода, рейдови действия по брегови обект и бърза евакуация на тактически екипи по въздух и по вода.

Демонстрациите на способности на 6 май ще завършат военните формирования от Съвместното командване на специалните операции. От 11.25 ч. в учебен център „Црънча“ те ще проведат специално разузнаване и ще предприемат действия за обезвреждане на терористи. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа „Рапел“.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети