Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Без задължителна матура по математика

Общество

Без задължителна матура по математика

Без задължителна матура по математика - Tribune.bg
Снимка:

МОН ще мотивира интереса на учениците към математиката с други инструменти

Министерството на образованието и науката /МОН/ не предвижда въвеждането на задължителна матура по математика, заяви днес образователният министър Красимир Вълчев. За втора задължителна матура настояха работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал в България и обосноваха това с недостига на инженерни кадри у нас.

„Засега не предвиждаме да предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, което не означава, че не се вслушваме в становището на бизнеса, но ще търсим други инструменти, с които да мотивираме интереса на учениците към математиката“, коментира Красимир Вълчев. Той посочи като добър индикатор ръстът на учениците, които тази година са пожелали да се явят на матура по математика, макар техният брой да е все още малък.

Образователният министър добави, че следващата година за първи път в страната ще има външно оценяване на знанията по математика след десети клас. Според него все повече изпити у нас ще стават интегрални и в образователната ни система ще се залага на повече интердисциплинарност, а не толкова на знания по определен предмет.

„През тази година със Закона за държавния бюджет на училищата са предоставени допълнително средства за организиране на дейности по интереси и обобщените данни показват, че 60 на сто от тези занимания са в областта на математиката, техниката и природните науки“, подчерта министърът на образованието.

Красимир Вълчев заяви, че в следващите двайсет години се очаква повсеместен недостиг на специалисти и все по-малко българи ще се включват в пазара на труда. „Затова предизвикателствата пред образователната система са да обхванем, задържим и приобщим всички деца, както и да осигурим модернизация на системата, да направим преход от документа към креативния учител“, убеден е министърът.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати