Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Безплатни медицински сестри ще посещават в домовете неподвижни пенсионери

Общество

Безплатни медицински сестри ще посещават в домовете неподвижни пенсионери

Безплатни медицински сестри ще посещават в домовете неподвижни пенсионери - Tribune.bg
Снимка:

Медиците ще правят на място превръзки, мерене на кръвно, инжекции

Медицински сестри ще посещават в домовете им близо 17 хил. възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Сестрите ще ги преглеждат и извършват различни манипулации, ще следят и общото здравословно състояние на хората. Медицинските грижи ще са до два часа на ден и ще стартират през пролетта. Медиците ще правят на място превръзки, мерене на кръвно, инжекции или други манипулации.

Услугата е изцяло нова и модерна и ще надгради социалния патронаж, тя е част от процедурата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обясни пред “24 часа” зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. За услугата са предвидени около 45,7 млн. лв., а общините ще могат да кандидатстват за финансиране до средата на март.

“Това е част от бъдещето на социалните услуги - все повече трябва да развиваме тези в домашна среда с оглед застаряването на населението в България. Надявам се програмата да е успешна и да доведе до намаляване на бюджета на НЗОК, защото ще освободи ресурс за наистина болнична помощ”, обясни Русинова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати