Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Безплатни ваксини за COVID-19 в Европа до края на годината

Общество

Безплатни ваксини за COVID-19 в Европа до края на годината

Снимка:

Мащабът на пандемията е по-голям от това, което сочи статистиката

Може да се очакват безплатни ваксини в Европа в края на тази година и в началото на другата. Това съобщи пред bTV доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) у нас.

„Тази ваксина ще бъде произведена в достатъчни количества, че да бъде експортирана до отделните страни и да задоволи най-неотложните нужди за най–нуждаещите се – здравният персонал, хората с хронични заболявания и след това стъпка по стъпка за населението“, обясни той.

Мащабът на пандемията е по-голям от това, което сочи статистиката, смятат в СЗО. Чакаме втора вълна на COVID-19,

България не е сред най-тревожните страни, но след платото може да последва рязък скок през есента на заболели,

смята Околийски.

За пореден път той алармира, че разпространяваните неверни твърдения за болестта, които идват от хора в здравната сфера, е изключително опасно. От това настъпва объркване и пренебрегване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

„В самото начало СЗО имаше посланието да имаме единно послание, което в България много добре функционираше, и после по различни причини това послание се раздвои, посланието на СЗО и Европейският център за контрола на заболяванията, както и РЗИ е, че трябва да има определени епидемични мерки и другите послания, които са много прости – не носете маски. Но

какви са научните доказателства даден специалист да каже това, това са субективни твърдения, рискува се да се заразяват като не носят маски“,

коментира Околийски.

За да се избегне дезинформацията и неверните твърдения, връщането на брифингите от кризисния щаб е добро решение. „Хората се нуждаят от адекватна и точна информация, особено когато особено социалните медии са изпълнени с фалшиви новини“, подчерта експертът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още