Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бисер Петков: 124 хиляди души с увреждания вече са преминали през индивидуална оценка

Общество

Бисер Петков: 124 хиляди души с увреждания вече са преминали през индивидуална оценка

Бисер Петков: 124 хиляди души с увреждания вече са преминали през индивидуална оценка - Tribune.bg
Снимка:

Агенцията за хора с увреждания съфинансира работодателите, които наемат такива българи, до 13 август

124 000 българи с увреждания вече са преминали през индивидуална оценка според правилата на новото законодателство, съобщи пред Нова тв социалният министър Бисер Петков. 9500 са заявили потребност от лична помощ. 8500 са получили направление. В момента 24 000 българи ползват личен и социален асистент. Те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба.

Министър Петков разясни, че за да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в момента – около 100лв., трябва да реши дали ще се лиши от нея, за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент, както близки от роднинския им кръг, така и други, които се занимават професионално с това. Възможно е избраните да са и работещи пенсионери.

В изпълнение на Националната програма за заетост на хората с увреждания Агенцията за хората с увреждания ще приема до средата на август проектопредложения за съфинансиране на дейности от работодателите, напомни социалният министър.

„Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и съветвам работодателите да се възползват максимално от това“, призова Бисер Петков.

За всеки от трите компонента на програмата е предвидено финансиране до 10 000 лв. Средствата са предназначени за достъп на хора с трайни увреждания до вече съществуващи и открити сега работни места, както и за приспособяването на оборудването им.

Министърът на труда и социалната политика коментира още, че с близо 25 на сто са нараснали помощите за отопление на бедни. „Нарастването на цената на електроенергията, както и нарастването на пенсиите са отчетени при определянето на сумата за подпомагане. Разшири се и достъпът до тези помощи“, категоричен е министър Петков.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още