Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Битката с последиците от наводненията: Включва се тежка техника, описват щетите в с.Богдан и с.Каравелово

Общество

Битката с последиците от наводненията: Включва се тежка техника, описват щетите в с.Богдан и с.Каравелово

Битката с последиците от наводненията: Включва се тежка техника, описват щетите в с.Богдан и с.Каравелово - Tribune.bg
Снимка:

И днес продължава битката на хората в Карловско с купищата кал и дървесна маса, които довлече река Стряма. Десетки къщи са наводнени, разрушени са пътища, магазини, автомобили. Все още има селища без вода и ток. Остава в сила частично бедствено положение в Пловдивска област. Най-тежко пострадаха селата Богдан, Каравелово, Слатина и Трилистник. Днес ще бъдат описани щетите от стихията в селата Богдан и Каравелово. Тежка техника на строителни компании се включва в разчистването.

Според местните помощта, която се очаква от държавата в размер на половин минимална работна заплата, е недостатъчна, предава бТВ.

с.Богдан

Хората в селото имат нужда от работна ръка, за да бъде разчистено селото от дървета, пясък и наноси. Напълно унищожени са първите и приземните етажи на повечето къщи. На място има доброволци и военни. Има тежка техника, която разчиства големите отломки.Екипи на електроразпределителното дружество се опитват да възстановят тока.

С. Каравелово

Започна описването на щетите в най-засегнатите от прииждането на река Стряма карловски села Богдан и Каравелово. Две комисии вече обхождат домовете на пострадалите и описват нанесените от наводнението поражения. Агенцията за социално подпомагане ще отпусне първоначална помощ от половин минимална работна заплата на засегнатите. Втората комисия ще направи пълно описание на разрушената инфраструктура и на къщите, които трябва да бъдат възстановени. Годен за преминаване е мостът между селата Богдан и Московец, а също и малкият мост на Каравелово. Все още в община Карлово има селища без вода. Уверението на институциите е, че до вторник ще има.

с. Слатина

Днес в с. Слатина започва опит на пострадалите къщи. Разчистването все още не е започнало, пише бТВ. Кметът Петър Делков обясни, че от други части на страната към селото се отправя още тежка техника, която ще помогне в разчистването на струпаната земна маса, както и на дървения материал.

Както представители на БЧК, така и от общината ще раздават хранителни продукти и вода. Сринат е част от двора на жителката на село Слатина Румяна Колева, автомобил на съседите ѝ, дошъл с приливната вълна на наводнението, е заклещен в двора ѝ. Тя обясни, че пораженията на къщата ѝ са огромни – няма врати и прозорци. Пълно е с кал и тиня. Кметът добави, че най-сериозно са пострадали 45 къщи, като се очаква днес да дойде комисия, която да започне опис и оглед.

В Сопот жители на града са силно притеснени от риска от зарази, тъй като три денонощия са без вода. Работещите във ВМЗ Сопот не са наясно как ще работят. Подбалканският град също беше наводнен от обилните валежи миналата седмица. Хората готвят гражданско неподчинение, съобщава Нова телевизия. 

В наводнения Добрич днес ще бъде разнесена бутилирана вода на пенсионерските клубове и Дома за стари хора за питейни нужди, готвене, миене. След поройния дъжд на 2-ри срещу 3-ти септември в някои квартали на областния град от чешмите тече мътна вода. На 7 септември ще станат ясни резултатите от лабораторните проби.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети