Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бюлетините за САЩ, Австралия и Нова Зеландия можело да стигнат чак ден след изборите?

Общество

Бюлетините за САЩ, Австралия и Нова Зеландия можело да стигнат чак ден след изборите?

Снимка:

Сигнал от Чикаго, че бюлетини за балотажа в неделя щели да пристигнат в понеделник, е получен в БНТ.

„Понеже сме малка общност на активните българи, вчера се получи сигнал от Западния бряг, че се е получила разписка от куриерската фирма с дата на пристигане на бюлетините на 22 ноември, един ден след изборите. Потърсихме връзка с останалите и се оказа, че навсякъде из Америка са получени същите сигнали - в Хюстън, Маями, Бостън, Индианаполис, Портланд“, казва пред медията Даниел Дженев, координатор на български изборни доброволци в САЩ.

Вчера те са се свързали с МВнР и институциите, които са отговорни за пренасянето на бюлетините. Дженев заяви, че ЦИК трябва да бъде известена за случая. По думите му има и други варианти българите в най-отдалечените страни да гласуват на балотажа в неделя.

„ЦИК може да одобри бюлетини да бъдат принтирани по места в СИК-ове в чужбина. Всички останали контроли, които процесът има, са на място, няма опасност от компрометиране на вота. Просто трябва да ни се разреши най-официално от ЦИК да принтираме бюлетините на място в неделя, ако не пристигнат на място оригиналните бюлетини в неделя“, обясни Даниел Дженев.

Като председател на СИК той не вижда никаква опасност от опорочаване на вота. По-голямата опасност е да няма избори заради липсата на бюлетини. Той обясни още, че трудно се намират желаещи да участват в секционните избирателни комисии и ще е още по-сложно от неделя да ги ангажират за понеделник.

От Външно министерство коментираха за БНТ, че правят всичко възможно, за да осигурят доставките. Допълват, че четири часа след като са получили бюлетините от БНБ на 16 ноември, те са комплектовани и дадени за изпращане зад граница по въздух за най-далечните дестинации като секциите в САЩ.

За да гарантират, че поне част от секциите ще получат бюлетините в срок, от външното ни министерство ще изпратят и куриери за някои дестинации. Изразяват надежда, че ЦИК ще обмисли алтернативни варианти за осигуряване на бюлетини в секциите зад граница, където сегашните доставки не могат да бъдат направени навреме.

На брифинг на Централната избирателна комисия в сряда следобед стана ясно, че те също са информирани за случая. „МВнР прави всичко възможно да бъдат доставени както машините, така и бюлетините, за да може да бъде осигурен изборът в неделя на 21 ноември“, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов специално в Северна Америка е малка вероятността да се стигне до такава картина, по-скоро рисковете са в Австралия и Нова Зеландия.  


Топ новини

виж още

Актуална тема