Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бивш зам.-министър на вътрешните работи призова за цивилни коли с видеорегистратори по пътищата

Общество

Бивш зам.-министър на вътрешните работи призова за цивилни коли с видеорегистратори по пътищата

Бивш зам.-министър на вътрешните работи призова за цивилни коли с видеорегистратори по пътищата - Tribune.bg
Снимка:

Експертът на ВМРО е категоричен, че на място да се свалят номерата и да се арестуват нарушителите

„Пътните хулигани могат да бъдат спрени само по един начин”, написа в профила си във Фейсбук членът на Изпълнителния комитет на ВМРО и бивш зам.-министър на вътрешните работи Стефан Балабанов.

„МВР трябва да въведе система за контрол на пътя с бързи немаркирани автомобили с видеорегистратор с двама цивилни полицаи в тях. Те трябва да патрулират по всички магистрали и големи градове, включвайки се анонимно в трафика”, категоричен е Балабанов.

Реакцията му идва в отговор на поредната тежка катастрофа, предизвикана от шофьор рецидивист в София, при която загинаха две млади жени. В хода на разследването пък се оказа, че извършителят е стар познайник на полицията и е предизвиквал множество животозастрашаващи ситуации на пътя без да носи отговорност за тях.

Ето защо експертът на ВМРО предлага тази система от цивилни коли, които на момента да налагат санкции.

„При констатиране на нарушение на пътя, водачът веднага се спира, показва му се видеозаписът и в зависимост от тежестта на нарушението се налага санкция на място - или му се свалят номерата и автомобилът се спира от движение, или се арестува водачът, или се глобява на място”, пише още във Фейсбук бившият зам.-министър на МВР.

Стефан Балабанов, като част от ръководството на полицията, е работил активно по реализиране на идеята. В края на мандата му като зам.-министър тя е била на ниво подготовка на обществена поръчка за закупуването на коли. Изтеклите два мандата на служебни кабинети и последният на „Продължаваме промяната” обаче не са направили нищо, за да я въведат в помощ на пътните полицаи.

„Както вече е ясно за всички новите управници само вдигат шум и не правят нищо градивно за държавата и съответно процесът по внедряването на цивилни полицейски коли по пътищата, остана само на хартия. Аз продължавам да смятам, че наред с предлаганите от ВМРО драстични мерки за шофьорите рецидивисти, трябва да се въведе и тази система за пряк контрол на пътя. Това е начинът. Друг няма. Разбира се ще се наложат и малки поправки в закона за движение по пътищата”, пише Балабанов. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати