Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бившата снаха на Симеон, вдовицата на Кардам, стана принцеса на Йордания

Общество

Бившата снаха на Симеон, вдовицата на Кардам, стана принцеса на Йордания

Бившата снаха на Симеон, вдовицата на Кардам, стана принцеса на Йордания - Tribune.bg
Снимка:

Княгиня Мириам се е омъжила за принц Гази Бин Мохамед

На 3 септември 2022 година, в град Аман, в присъствието на краля на Йордания Абдула II, нейно царско височество княгиня Мириам се омъжи за негово кралско височество принц Гази Бин Мохамед, съобщават от пресофиса на Симеон II.

Кралският двор на Йордания разпространи официално съобщение:

„Техни височества принц Ел Хасан бин Халал и принц Талал бин Мохамед присъстваха на церемонията. Кралското хашемидско семейство пожелава на Техни кралски височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и щастлив живот“.

След продължителния мъчителен период по време на боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина, българското царско семейство се радва на тази сватба. Още повече и предвид приятелството между двете семейства, се казва в прессъобщението от царската фамилия.

Принц Гази бин Мохамед е роден на 15 октомври 1966 година в Аман. Той е син на принц Мохавед бин Талал (1940–2021) и неговата първа съпруга принцеса Фериял (родена 1945 година като Иршаид). Негов вуйчо е покойният йордански крал Хюсеин, което го прави първи братовчед на сегашния монарх крал Абдула II.

Принцът е завършил престижната гимназия „Хароу“ в Лондон, а след това завършва литература в един от най-престижните в света университети „Пристън“. По същото време там учи и Н.Ц.В. княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си.

Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратеник на краля. Той е бил и негов регент.

Княгиня Мириам запазва своето Православно вероизповедание и след сватбата си.

Принц Гази бин Мохамед е приятел на царското семейство от дълги години. След смъртта на княз Кардам по негова инициатива беше поставена каменна възпоменателна плоча в памет на Княза на брега на р. Йордан, където е било едно от любимите места на княз Кардам в Светите земи.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети