Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бизнес в капана на газовата криза: Фалитите са неизбежни

Общество

Бизнес в капана на газовата криза: Фалитите са неизбежни

Бизнес в капана на газовата криза: Фалитите са неизбежни - Tribune.bg
Снимка:

Как бизнесът посреща рекордната цена на газа у нас и готви ли се за съкращения и фалити? Темата коментира в „Събуди се” по Нова тв. Красимир Дачев. Той е зам.-председател на Българската търговско-промишлена камара и собственик на най-големия завод за производство на целулоза в България.

 „Политиците взеха да се месят в икономиката и леко я разрушават”. Това каза Дачев, коментирайки нарастващия проблем с недостиг на дърва за огрев у нас. По думите му проблема го има от години, но заради политическа нерешителност, той не може да бъде отстранен.

Според бизнесмена е много трудно за едно предприятие да смени начина на производство. „Влизаме в една фабрика от преди 30 години. Казват, че е много вредно и трябва да се махнат въглищата. Започват да инвестираш, правиш течно гориво. След това идват от Министерство на екологията и казват, че започват да правят глоби, защото се ползва мазут. Ти инвестираш да правиш производство с газ – максимално чистото, което е. 10 години инвестираш, правиш инфраструктура, правиш газопровод. На приказки е лесно”, каза още Красимир Дачев.

„Ние сами се спряхме газа. Токът стана 5-6 пъти по-скъп, българската икономика се измества от пазара”, заяви още той.

Дачев бе категоричен, че фалитите и съкращаването на работници са неизбежни. Проблемите не идват само от липсата на газ, а от разрушаването на едни  отношения. Ако спрем газта, не можем да я компенсираме само с ток, така и с водопреносната мрежа”, допълни той.

Според него газ ще има, но ние сами сме направили така, че да го купуваме на 10 пъти по-висока цена от миналата година. По думите на бизнесмена българската икономика е изтикана от пазара и ще струва много средства и усилия на всеки предприемач, за да може да остане.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети