Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бизнесът се готви за протест, ако правителството спре помощите за тока

Общество

Бизнесът се готви за протест, ако правителството спре помощите за тока

Бизнесът се готви за протест, ако правителството спре помощите за тока - Tribune.bg
Снимка:

Бизнесът е готов на протести, ако получаваната досега компенсация заради скъпата електроенергия не продължи, заяви председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев в понеделник пред бТВ.

„Към този момент нямаме гаранции за компенсации за цените на тока”, каза той и поясни, че получването им е  крайно необходимо, за да не фалира икономиката. Той припомни, че бизнесът още на 14 март договори с премиера създаването на работна група, която да търси устойчив механизъм за прогнозируеми цени на електрическата енергия. Трябваше и да се предложат дългосрочни договори на борсата за ток, но все още енергийният регулатор не е предприел промяната в правилата за търговия на свободния пазар.

„От вчера компенсации за тока няма. Готвим се за протести, ако българското правителство не осъзнае огромната си роля”, каза още Митрев и обясни, че икономиката на страната ще катастрофира.

Според него държавата е дала като компенсации за бизнеса много по-малко, отколкото твърди Кирил Петков

„До момента сумата е в пъти по-малко. От 1 януари до 30 април са изплатени 1,4 млрд. лева“, каза Митрев.

 „Ние сме на една и съща позиция с бизнеса. Когато става дума за подкрепа в подобни кризи, няма как да се действа иначе освен да се търси държавна подкрепа“, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Той допълни, че фирмите, които не могат да се справят, трябва да имат възможност да потърсят подкрепа за май и юни месец. „Ресурси трябва да има до юни, включително“, коментира Димитров.  


Топ новини

виж още