Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Благодарствен молебен за десетата годишнина от избора и интронизацията на патриарх Неофит

Общество

Благодарствен молебен за десетата годишнина от избора и интронизацията на патриарх Неофит

Благодарствен молебен за десетата годишнина от избора и интронизацията на патриарх Неофит - Tribune.bg
Снимка:

Богослужението бе отслужено в митрополитския храм-параклис „Св. Марина“ и бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий

С особена тържественост и духовна радост бе отслужен благодарственият молебен по повод десетата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Богослужението бе отслужено в митрополитския храм-параклис „Св. Марина“ и бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополитите: Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков, с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия и с протодякон Деян Коруноски.

Песнопенията бяха изпълнени от църковни певци под диригенството на д-р Андрей Касабов.

„С братска любов в Иисуса Христа и дълбоко почитание се обръщаме винаги, а особено днес, към Вас, отбелязвайки десетата годишнина от избора и интронизацията Ви, като първойерарх на светата ни Църква. Признателни сме, че във Ваше лице Бог ни дарува добър архипастир и Ви благодарим за всички усилия, които полагате в нелекото патриаршеско служение, с което достойно украсявате целия свой дълъг път, като монах и като архиерей. Най-много от всичко обаче Ви благодарим за неизменната богоподражателна любов към всички нас и цялото църковно изпълнение. За мъдростта и дълготърпението, с което уверено водите кораба на Православната ни църква през стихиите на мира сего“, каза в своето слово Великотърновският митрополит Григорий.

Той отбеляза, че първото десетилетие на първосветителството на Светейшия Български патриарх Неофит е време на труд „в продължение и надграждане върху положените преди Вас, от Вашите достойни предшественици, основи“.

„Същевременно това беше и време на трудности. На нови и различни изпитания за нашата спасителна православна вяра, за православната ни Църква. Изпитания, които с Божията помощ и мъдро водени и наставлявани от Вас, ние се опитвахме да преодолеем в дух на смирение, на християнска любов и взаимно разбирателство с ясно съзнание за това, че скръбта поражда търпение, търпението - опитност, опитността – надежда, а надеждата непосрамя, защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“, каза още митрополит Григорий.

В края на молитвеното последование бе изпято многолетствие за Българския патриарх Неофит, за Светия синод на БПЦ-БП и за целия български народ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати