Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Благовещение е!

Общество

Благовещение е!

Благовещение е! - Tribune.bg
Снимка:

Благовещение е един от най-светлите и вълнуващи християнски празници, който е носител на много поверия. Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден“.

Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария, че ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия - избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението–сина Божий Исус Христос.

Народното поверие гласи, че на този ден долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Въз основа на народната етимология на названието на празника /Благовец - благо, сладко/ се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават.

Празникът е по време на великденските пости, но въпреки че е забранено да се яде месо, на този ден хората правят богата трапеза с риба, обредна питка, лучник и др.

На Благовещение е препоръчително да се стане рано, човек да е активен през деня и с благи мисли. Ако някой се успи, се счита, че няма да има късмет през годината. Желателно е в джоба си човек да има много монети, които да са символ на прогрес и берекет. Когато се чуе кукане на кукувица, трябва да се докосне монета. Това е също знак за финансов успех.

Вярва се, че ако на 25 март се засади дърво, то ще порасне високо и стройно и ще дава много плод. Хората, които отглеждат пчели, отварят кошерите и дават на пчелите шанса да летят свободно, на воля и да опрашват дърветата. По този начин дърветата се подготвят за създаването на свежи и вкусни плодове, а пчелите за създаване на вкусен и полезен мед.

За търсачите на злато и имане Благовещение също се счита за успешен ден. Вярва се, че на тази дата те ще открият заровени съкровища и бързо ще преодолеят периода на бедност и нищета.

На този ден е желателно цялото семейство заедно да отиде на църква и да бъде с нови дрехи. По този начин се привлича новата, позитивна енергия и човешката душа се възражда към добро.

Именници на този ден са: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евангелина, Евелина и Bангел.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети