Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Блаженият“ с Лорина Камбурова тръгва на голям екран от 3 юни

Общество

„Блаженият“ с Лорина Камбурова тръгва на голям екран от 3 юни

Блаженият с Лорина Камбурова тръгва на голям екран от 3 юни - Tribune.bg
Снимка:

Лентата е метафора на българската съдба, споделят създателите на филма

Дългоочакваният български филм „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов („Хайка за вълци“) тръгва по кината в цялата страна от 3 юни.

Филмът е базиран на книгата на Емил Андреев – „Боби Блажения и Другия американец“. Тя е по действителен случай – през 1939 година в България, в хотел „Солун“ в Лом отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди. Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие. Изключително талантливата млада актриса ни напусна миналата година.

А Плюс ФилмсА Плюс Филмс

В нейна памет ще има специална премиера в гр. Русе, където е заснет филма. Събитието ще се състои на 27 май, когато се навършва една година от смъртта ѝ.

В новата българска лента участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други. Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към

миналото през призмата на една дълбоко лична история. Режисьорът определя „Блаженият“ като психологическа любовна драма. Toвa e иcтopия зa 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в

бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди, за революционното му откритие – лекрство за най-страшната по онова време болест – туберколозата.

Сценаристът Емил Андреев споделя, че „Боби Блажения и Другият Американец“ всъщност е по истински случай. Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Тази част от историята, в която Джон Кенеди идва в Лом, в хотел „Солун“, наистина се е случила. Прототипът на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското й име е Пръвка, която днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

Снимките на продукцията стартират през 2018 година и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов, филмът ни пренася в няколко епохи.

Режисьорът Станимир Трифонов учи българска филология във ВТУ, а през 1986 г. завършва кинорежисура във ВИТИЗ; доцент по филмова и телевизионна режисура (2003), професор (2008); преподавател в ЮЗУ и НБУ. Продуцент и режисьор на тв сериали, игрални и документални филми. Носител на международни и национални награди, включително две „Златна роза“, „Златна ракла“, „Сребърен ритон“.

Сценарий: Емил Андреев, Боряна Милушева-Дукова

Режисьор: Станимир Трифонов

Оператор: Кирил Проданов

Музика: Георги Стрезов

С участието на: Александър Тонев, Лорина Камбурова, Параскева

Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов

Продукция: Инкомс проджект – Пламен Йорданов

Разпространител: А Плюс Филмс

Времетраене: 105 минути  


Топ новини

виж още