Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец

Общество

Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец

Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец - Tribune.bg
Снимка:

Близо 1 млн. е общият брой на генерираните европейски зелени сертификати в България, съобщиха от „Информационно обслужване“.

Документите за завършен ваксинационен цикъл са 966 517, а близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски сертификати за ваксинация срещу COVID-19, което позволи на българските граждани да пътуват свободно в държавите, които интегрираха системите си по-рано от крайния срок.

Общо 253 413 са вече изтеглените COVID сертификати без електронен подпис на ваксинирани и преболедували коронавирусната инфекция лица. В действителност хората, които разполагат със документ в България са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Потребителите могат да изтеглят и електронен вариант на сертификата от https://his.bg, чрез електронен подпис и да го съхраняват в мобилните си устройства. Така няма да се налага да го разпечатват или копират за всяко пътуване, което значително ще ги пътуващите при преминаване през границите.

От тази сутрин системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от НЗИС, има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус.

Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен - 48 часа от излизането на резултатите. Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Част от лабораториите, които са свързали системите си с НЗИС, вече успешно издават сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус.

Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://www.his.bg, и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер, който трябва да се изисква от лабораторията, провела изследването.

В момента тече 6-седмичен гратисен период за държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕЕА), които до този момент не са успели да интегрират системите си с тази на Европейската комисия и все още не могат да издават COVID сертификати. Това са Швеция, Нидерландия, Ирландия, Малта, Унгария, Румъния и Швейцария. За сравнение „Информационно обслужване“ завърши процеса още в средата на месец май.

„Системата за генериране на европейски сертификати, която беше изградена от „Информационно обслужване“, работи безупречно и не очакваме технически проблеми“, каза изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов. По думите му страната ни се справила много по-добре от държави, които обикновено се дават за пример. 

От днес работи и мобилното приложение, което оторизираните власти използват проверка на европейските цифрови сертификати. Софтуерът, който бе разработен от „Информационно обслужване“ е инсталиран на всички устройства, които ще бъдат използвани в граничния здравен контрол.

Резервационната система за ваксинация срещу COVID-19 отчита над 200 000 резервации за час и ден за ваксина, като над 190 000 от тях са вече изпълнени, което е почти 1/4 от всички ваксинирани.  От 1 март 2021 г. до сега сайтът на НЗИС http://www.his.bg отчита над 6.5 млн. посещения, като регистрациите са над 820 000.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

слушахте ли т.н.червен професор Михайлов при Ризова : за единица време изговори толкова глупости , колкото дори и Тошко Африкански не би могъл !
01.07.2021 18:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети