Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Близо 80% от хората над 50-годишна възраст страдат от високо кръвно

Общество

Близо 80% от хората над 50-годишна възраст страдат от високо кръвно

Близо 80% от хората над 50-годишна възраст страдат от високо кръвно - Tribune.bg
Снимка:

Почти 54% знаят за високото си кръвно, а останалите дори не подозират

Близо 80% от хората над 50-годишна възраст страдат от високо кръвно. А при възрастовата група между 40 и 50 години, процентът на хората с хипертония е близо 60%, което прави високото кръвно много често срещан проблем. Това заяви за БГНЕС проф. д.м. Арман Постаджиян – началник кардиологично отделение към Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ София.

Данните са от изследване, което беше представено на симпозиум с международно участие – „Arteriale 2020 - кръгът от таргетна органна увреда до клинично изявено събитие“. Събитието е в списъка научни форуми, одобрени от European Society of Hypertension.

Ежегодно на 17 юни се отбелязва Денят на хипертонията. „2016 г. международното дружество по хипертония, на което България също е член, направи инициатива за измерване на артериалното налягане. Основната идея на инициативата, обаче, е да запознае обществеността с проблеми, които са свързани с повишеното артериално налягане. Такава информираност може да бъде постигната чрез глобалната инициатива за скрининг, който да обхваща пълнолетни лица“, обясни професорът.

България участва като част от този глобален проект за първи път, като през миналата година в инициативата са участвали 90 страни, сред които и България, а над милион и половина души са проверили кръвното си налягане. "България допринесе с около 3 800 пациента, което никак не е малко”, посочи професорът. Той каза, че скринингът е достигнал всички български области с изключение на 4, в които не успели да го организират. В самата инициатива са се включили над 500 медицински специалисти и доброволци, които са преминали етап на обучение за правилно измерване на артериалното налягане.

Какви са данните?

„Ако видим средната стойност, тя не прави кой знае какво впечатление. Изследването обхваща приблизително 700 души, които не са подозирали, че имат артериална хипертония. Изследванията показали, че те всъщност са хипертоници. Изследването стига и до извода, че 36% от хората, които имат повишено кръвно налягане, но не са го знаели преди скрининга, вече могат да контролират хипертонията си. "Този контрол показва, че трима до четирима хипертоника на терапия успяват да свалят артериалното си налягане до под 140 на 90. Лошото е, че около 38% от хората с високо кръвно, не го контролират.

Колко са хората с високо кръвно у нас?

„Приблизително 74-75 процента от хората между 56 и 60 години са с високо кръвно. Почти 54% знаят за високото си кръвно, а останалите дори не подозират. При хората над 50 години честотата на хипертонията е между 70 и 80%", каза професорът.

„При тази ситуация има две добри новини - че голяма част от хората приемат медикаменти за високо кръвно. Другата добра новина е, че хората с високо кръвно, които не приемат лекарства, все пак знаят за хипертонията си", посочи той.

АРТЕРИАЛЕ 2020 се организира от Българската лига по хипертония.

Проф. Постаджиян не крие, че заглавието АРТЕРИАЛЕ 2020 е леко закачливо, но това е традиционната среща, който Българската лига по хипертония организира.

„За втора поредна година названието, което взехме като решение е това. Защо? Защото всъщност превенцията на съдовите заболявания е в основата на целия симпозиум. Обединява ни идеята, че артериална хипертония е основният рисков фактор, към който се натрупват множество други рискови фактори, което дава началото на всякакви съдови заболявания. След това засягането вече на сърдечна, бъбречна, неврологична система са следствие от това, което се случва в ранните етапи”, каза професорът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати