Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Близо 70% от сигналите до Спешна помощ не са реални

Общество

Близо 70% от сигналите до Спешна помощ не са реални

Близо 70% от сигналите до Спешна помощ не са реални - Tribune.bg
Снимка:

Лъжат за бебе с температурен гърч, медиците заварват мъж с 38,4

Между 60-70% са фалшивите сигнали до Спешна помощ в София, съобщава NOVA телевизия. Спешните медици пресмятат, че ако няма подвеждащи сигнали, ще могат да покриват в рамките на 8 минути всички наистина спешни случаи в столицата.

Само един от подобните сигнали е за бебе на 2 месеца, което е получило температурен гърч. Пристигналите на мястото медици заварват 51-годишен мъж с температура 38,4. Оказва се, че случаят е един от хиляди подобни, при които лекарите са длъжни да отговорят на фалшив сигнал, докато други пациенти чакат за помощ.

“Обслужвайки такива пациенти, в същото време има наши пациенти, които страдат и чакат със сериозни оплаквания, когато се касае за трайно инвалидизиране, за загуба на живот, за трагични неща“, възмущава се д-р Румен Христов.

Спешните екипи, които обгрижват цяла София и областта, са около 30 на ден. Те трябва покрият средно по няколко стотин повиквания дневно.

Според Наказателния кодекс, всеки, който предава неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Ако е имало и потърпевши от фалшивите сигнали, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 500 до 2000 лева. Санкции са предвидени и в закона за телефон 112.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още