Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЛС настоява за спешна среща с премиера в защита на българските медици

Общество

БЛС настоява за спешна среща с премиера в защита на българските медици

БЛС настоява за спешна среща с премиера в защита на българските медици - Tribune.bg
Снимка:

В противен случаи от Лекарския съюз заявяват, че ще се откажат от участие в преговорния процес с НЗОК

Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. Много наши колеги в момента се борят за живота си, а над 50 медици загинаха. Това се казва в писмо на БЛС до премиера Бойко Борисов.

Български лекарски съюз следи внимателно мерките, които се предприемат от страна на държавата за справяне с трудната ситуация, пред която е изправена страната ни и смятаме, че в по-голямата си част са адекватни и навременни. Запознати сме с бюджета на НЗОК и този на държавата за следващата година и предвидените буфери за борбата с епидемията от COVID-19. Български лекарски съюз ясно осъзнава своята роля като организация, която трябва да подпомогне процеса за навременно и правилно въвеждане на предприетите мерки и своевременното им достигане до нашите колеги. За съжаление обаче, за целия период от март месец до сега, на фона на хилядите белязани съдби от COVID, ръководството на Националната здравноосигурителна каса се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията, пишат в писмото от Съюза.

Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК.

От обявяването на решението за разкриване на COVID-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха ковид-болни изминаха над два месеца. Причината - отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината - отново забавяне от страна на НЗОК, допълват от БЛС.

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори “пари няма", "това не зависи от нас”. Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха, посочват от БЛС.

Предвид гореизложеното, от Българския лекарски съюз настояват за среща с премиера в спешен порядък. 

От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест, пишат от Лекарския съюз.

В противен случай те заявяват, че ще откажат участие в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишат Анекса към НРД 2020-2022г., защото „не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи", подчертават в заключение от БЛС.


Коментари (1)

колега от софия Подкрепям ! Проф Петко Салчев да излезе от летаргията и да започне да действа адекватно! Или да върви на предния фронт да "поспи " там !
04.12.2020 14:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати